Reuters haber ajansında yer alan bir haberde, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'ın Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında Rus güçlerine karşı S-400'leri Ukrayna'ya göndermeyi teklif ettiği iddia edildi.

İngiliz haber ajansı Reuters'ın konuyla ilgili üç kaynağa dayandırdığı haberine göre ABD, Türkiye'ye 'Rus güçlerine karşı mücadeleye destek olması için' S-400 hava savunma sistemlerini Ukrayna'ya göndermeyi teklif etti.

ABD'Lİ BAKAN YARDIMCISININ ZİYARETİNDE GÜNDEME GELDİ

Habere göre son bir ayda yapılan temaslarda gayrıresmi olarak sunulan teklif, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'ın Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında da gündeme geldi.

Reuters'ın 'analistlerin Türkiye tarafından geri çevrileceğinden emin olduğu teklif' olarak tanımladığı söz konusu olasılığın, Sherman ve Türk yetkililer arasında Türkiye-ABD ikili ilişkilerinin iyileştirilmesi konusunda yapılan görüşmelerin bir parçası olduğu belirtildi.

"SORUNU ÇÖZMEK İÇİN YENİ BİR YOL BULABİLECEĞİMİZ BİR AN"

Konuya dair Türk makamlarından herhangi bir açıklama yapılmadığı vurgulandı.

Sherman, Türkiye ziyareti sırasında Habertürk televizyonuna 5 Mart'ta verdiği bir demeçte, "Herkesin S-400 konusunun uzun süredir devam eden bir sorun olduğunu bildiğini düşünüyorum ve belki de bu, sorunu çözmek için yeni bir yol bulabileceğimiz bir an" ifadelerini kullanmıştı.

"S-400 TAKASI O KADAR DA KOLAY OLMAZ"

Reuters'a konuşan Philadelphia merkezli Dış Politika Araştırma Enstitüsü'nün araştırma direktörü Aaron Stein, "Türkiye şimdiye dek bıçak sırtında başarıyla yürümeyi başardı. Ancak S-400'lerin gönderilmesi kesinlikle ciddi bir Rus öfkesine yol açacaktır. Ayrıca Erdoğan için S-400, Türk egemenliğinin bir sembolü haline geldi, bu yüzden S-400'leri takas etmek artık o kadar kolay olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİNİ BALTALAR

Rusya ve Ukrayna ile iyi ilişkilere sahip olan Türkiye'ye yapılan bu teklif, Türk uzmanlar tarafından provokatif olarak yorumlandı. Ukrayna'ya olası yapılacak olan bir S-400 transferiyle Türkiye-Rusya arasındaki iyi ilişkilerin baltalanmasının amaçlandığına dikkat çekildi.

Yorumlar 4 Yorum Var
  • Hoca Nasrettin 20.03.2022 21:57
    Lafımı olur, biz wendy shermanı dinleriz. Bu arada geçen Washington post bu gün Reuters bu kaynaklarını bir açıklasalarda bizde bizde öğrensek. Israrla s400 lerin Türkiye'de kalmamasını istemelerinin bir sebebi olmalı. S400 ler sözde Türkiye müttefiklerini bu kadar rahatsız ettiğine göre uzun zamandır savaş yüzü görmemiş bir tek Anadolu kaldı. Bunlar bizi ısırmaya hazırlanıyorlar, bizde hazırlanalım. Zaman pusat kuşanma zamanıdır. Ölüm faniye vardır, şehide yoktur.
  • Mert 20.03.2022 21:42
    Terörist besleyiciler.
  • Seyit Onbaşı 20.03.2022 21:11
    Dürüst Olun! Parasını ödediğimiz Silahları acilen iade edin! Dünyaya Demokrasi dağıtan Dev Devlet!. Cikler! Sizin Dünyaya Dağıttığınız Demokrasiyi kabul ettiremezsiniz!!! Sizi tınlamazlar! Terör sevicilerine verdiğiniz Vaadleri Dünyaya Demokrasi getireceğiz size özgürlük getireceğiz diye lanse ettiğiniz Seviciler !!! Silahlarını size doğrultacaktır! Bir kıyıya not düşün! Eski Türkiye Yok Karşı nızda! Bu Azîz Millet Sizi İyi Tanıyoruz! Niyetinizi de iyi biliyoruz! Başaramıyacaksınız! Bölemiyeceksiniz! Devletimizi ve Devlet Başkanımızı Çok ama Çokkk Seviyoruz!!!.
  • Zekiuzun 20.03.2022 19:18
    Ne kadar akıllı bu abd, biz bu durumda rusya ile ilişkilerde minimum seviyeye düşelim. Şahsen yöneticilerimizin böyle bir düşünceyi ciddiye alacaklarını ve uygulayacaklarını düşünmüyorum. Ancak abd çok kurnaz ve samimi olmayan bir ülke aldanmamak gerekir. Rusya ile menfaat ilişkisinde yola devamm...