Ukrayna savaşı, çip krizinin üretimi baskılaması gibi olumsuzluklara rağmen Avrupa'da elektrikli araçlara olan talep her geçen yıl katlanarak artıyor. AB genelinde bu yılın ilk çeyrek sonuçlarına göre tüketiciler elektrikli araçlara daha fazla ilgi gösteriyor. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin (ACEA) verilerine göre, elektrikli araçlar pazar payını geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık ikiye katladı ve pazar payı yüzde 10'a ulaştı. Bu rakam şimdiye kadar yakalanmış en büyük oran olarak da kayıtlara geçti.

SATIŞLARI 224 BİNİ GEÇTİ

Avrupa genelinde elektrikli otomobiller yakaladıkları bu performansla pazardan yüzde 8.9 pay alan plug-in hibritleri (şarj edilebilir) geride bıraktı. 2021'in ilk çeyreğinde elektrikli araçların toplam pazardaki payı yüzde 5.7 seviyesindeydi. İlk çeyrek sonuçlarına göre AB elektrikli otomobil pazarı yüzde 53.4 büyüyerek, 224 bin adedin üzerinde gerçekleşti. Çoğu Avrupa ülkesinin verdiği teşvikleri durdurmaya hazırlandığı plug-in hibrit satışlarında yüzde 5'lik düşüş yaşanırken, ilk 3 ayda ilk yüzde 25 pazar payı elde eden hibritlerde yüzde 5'lik artış gerçekleşti.

Bu dönemde yaklaşık 200 bin plug-in hibrit olmak üzere, 563 bin hibrit otomobil satıldı. Avrupa genelinde markaların üretimini iyice azaltmasının da etkisiyle dizel motorlu binek otomobil satışı da sürekli düşüyor. Bu yılın ilk çeyreğinde benzinlilerin payı yüzde 40'tan yüzde 36'ya, dizelin payı yüzde 22'den yüzde 26'ya geriledi. Doğalgazlı otomobil satışları yüzde 56 gerileyerek 6 bin 289, benzinli satışları yüzde 22.6 azalarak 808 bin 39, dizel yüzde 33.2 düşerek 378 bin 9 ve şarjlı hibrit otomobil satışları yüzde 5.3 azalışla 199 bin 107'ye indi.

YENİ MODELLER GÜN SAYIYOR

Tüketiciler tarafından daha çok tercih edilmeye başlayan elektrikli modellerin bu yılın ikinci yarısından itibaren artacak olması satışları daha da yükseltmesi bekleniyor. Yılın ortasından itibaren ülkemize gelecek başta Renault Megane E-Tech, Citroen ë-C4, yenilenen MG ZS EV gibi elektrikli modellerin etkisiyle satış adetleri yükselecek. 2023 yılı başından itibaren de TOGG'un satışlarının başlamasıyla birlikte Türkiye elektrikli otomobil satışlarında yeni bir döneme girilecek.

TÜRKİYE'DE SATIŞLARI HIZLANIYOR

Avrupa ile paralel olarak Türkiye pazarında da elektrikli otomobil satışları yükselmeye devam ediyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) verilerine göre, nisan ayında elektrikli oto satışları yüzde 138.6 oranında artışla toplam 315 adet olarak gerçekleşti.

1388 ADET SATTI

Geçen yılın aynı döneminde sadece 132 adet elektrikli otomobil satılmıştı. Bu yılın ilk 4 ayındaysa elektrikli araç pazarı yüzde 212.6 büyüyerek en yüksek seviyesine ulaştı. Toplam 1388 elektrikli model satılırken, geçen yılın aynı döneminde bu rakam 444 adetti.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Volkan 13.05.2022 13:34
    Herkeste olsa hem çevre Dostu tasarruflu seri úretime bian önce geçilmeli