Kripto paralarda Fed'in faiz artımı sonrası başlayan düşüş çığ gibi büyüdü. Yatırımcılara uykusuz geceler geçiren ve milyarlarca doların buhar eden düşüsün arkasından ise Terra ve Luna çıktı. Kripto para piyasasındaki son durumu Haber7'ye değerlendiren Bybit Türkiye Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü, 'dibin dibi henüz görülmedi' dedi.

Fed'den uzun yıllar sonra gelen 50 baz puanlık faiz artışı sonrası Fed Başkanı Powell’ın Haziran ve Temmuz’da faiz artırımlarına devam edileceğinin sinyalini vererek Fed’in bilançosunu Haziran ayından itibaren daraltmaya başlayacağını açıklaması kripto paraları vurdu. Kolerasyon uyumu... Çünkü Fed bilançosunu artırdığında kripto paralar yükseliş göstermiş, daralttığında da sert düşüşler görülmüştü.

Kripto para piyasasında başlayan düşüş endişe ve panik satışlarını da beraber getirerek çığ gibi büyüdü. Bitcoin'le başlayan düşüş diğer volatil Ethereum, Ripple, Solana, Dogecoin, Shiba Inu coinlerde büyük kayıplara neden olsa da asıl ipi çeken bir sabitcoin (1 dolara eşit) Terre UST çekti.

Kripto para piyasasındaki düşüsün nedenleri ve son durumu Haber7'ye yorumlayan Bybit Türkiye Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü, düşüsün henüz bitmediğine söyleyerek, ABD ve AB gelecek regülasyonlara dikkat çekti.

İşte Beste Naz Süllü'nün o açıklamaları;

KRİTP PARA PİYASASININ İPİNİ TERRA-LUNA ÇEKTİ
Kripto para piyasasında yaklaşık 3 aydır daha önceden görülmemiş bir volatilitesizlik var. Aslında Bitcoin çok volatil ürünken şuanda baktığımızda 3 aydır 38 bin-45 bin arasında gidip geliyor. Bu alışık olmadığımız bir hareketsizlik. Dolayısıyla üzerindeki bu ataleti atamadan yeni haberler çıktı. İlk etapta Bitcoin ve Nasdaq korelasyonundan kaynaklı bir şekilde ABD'de artan enflasyon ve bunun sonucunda Fed'in faiz artırması.. Fakat Amerikan ekonomisinde hassas dengeler nedeniyle ortaya çıkan resesyon endişesiyle ABD endeksleri düştü. Aradaki kolerasyon nedeniyle kripto paralarda geri çekilme yaşadı. Fakat Fed'i atlattık derken bu seferde kripto paralar özelinde bir durum yaşandı. En önemli stabilcoinlerden biri olan Luna'nın Terra'sı dolara sabit olan bacağını kaybetti. 1 dolara sabit olması gerekirken çok hızlı bir şekilde 0,60'lar seviyesine kadar düştü. Çünkü burada bir para çekme saldırısı meydana geldi. Terra durumu düzeltmek için ilk önce elindeki Bitcoin'leri sattı fakat bu hamle sonrası piyasa büyük endişeye kapıldı. Durumu düzeltmek Bitcoin  satmakla yetinmeyen Terra ikinci olarak elindeki Awax'ları sattı ve resmen Luna bütün piyasanın ipini aşağı çekti.

COİNLERDE HENÜZ DİBİ GÖRMEDİ

Stabilcoinlerde ortaya çıkan bu tablo ABD ve AB'nin dikkatini çekti. Stabilcoinleri yasaklama yönüne gideceklerini söylemeleri ile satışların üst üste geldiğini görüyoruz.

Şuan için kripto paralarda dibin görüldüğünü söylemek zor. Dip seviye için Luna'daki algoritmaların tekrar düzene sokulması lazım. Durum düzene daha sokulsa bir çok yatırımcı zarar gördü. Luna son bir haftada yüzde 98 eridi. Bu kadar düşüşün yaşandığı bir coinin yatırımcısına hiç bir şey anlatamazsınız. ABD ve AB bugün yasaklayalım dese düne göre çok daha fazla kendisine taraftar bulacaktır. Luna'daki durum düzelse bile sert regülasyonlar geleceği için kripto paralarda halen dibin dibi görülmüş değil. O uçak halen düşüyor.

SERT DÜŞÜŞ SONRASI YATIRIMCILARA ÖNEMLİ UYARI

Paranızı değerlendirmek bir sepet işidir. Bir kısım kripto para, bir kısım hisse senedi veya döviz gibi... Bunların her birinden bir sepet yapmak gerekir. Kripto paralar çok volatil varlıklardır. Bu şekildeki varlıklara kulaktan dolma bilgi ve yönlendirmelerle girmeniz sizi yüzde 90 zarara sürükleyebilir. Halen ellerindeki coinleri bozmamışlar ve bekleme şansları varsa en azından piyasanın durulması endişenin geçmesini beklemeliler. Yeni coin almak isteyenlerde dibi yakalayacağım diyerek acele etmemeli piyasanın rayına oturmasını beklemeli.

Yorumlar 2 Yorum Var
  • orhan01 14.05.2022 19:26
    Bitcoin yani btc nin 38 bin dolar ile 45 bin dolar arasinda gel git yaptigini soyledi
  • Misafir 12.05.2022 18:31
    Hangi 38000 dolardan bahsediyor beste hnm