Dünyada artan gıda fiyatları nedeniyle ülkeler, yüksek enflasyonla boğuşuyor. Sektör temsilcileri, ülkelerin panik halinde gıda emniyet stoklarını artırdığını ve bunun da küresel enflasyonu azdırdığını söylüyor. Fiyat artışlarına karşı çözüm için tarımsal üretimde seferberliğin önemine dikkat çekiliyor.

* Dünyada gıda fiyatları hızla artıyor.

* Bu durum gıda enflasyonunun da hızla yükselmesine yol açıyor.

* Pandemiden sonra yükselen gıda enflasyonu, Ukrayna- Rusya savaşının ardından daha da hızlandı.

* Son olarak, rezervlerde dünya tüketimine 10 hafta yetecek kadar buğday kaldığına dair küresel medyada yer alan haberler panik havasını artırdı.

* Uzmanlar yüksek gıda enflasyonunun ancak üretim seferberliği ile düşeceğini belirtiyor.

* Türkiye’nin kendine yettiği kadar yurt dışından gelen talebe de karşılık verecek güce sahip

OLASI KRİZE KARŞI HAZIRLIKLIYIZ

Türkiye’nin kendine yettiği kadar yurt dışından gelen talebe de karşılık verecek güce sahip olduğunun altını çizen TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “Yurt dışına iyi bir ihracatımız var. Talep oldukça çok. Eskiden yurt dışına kolay ulaşamıyorduk, gidemiyorduk ama şu anda her yere ihracat yapıyoruz. Avrupa’dan bu konuda da öndeyiz. Ülkemizde ekim alanları desteklenirse üretim artar ve fiyatlar düşer. Bunlar yapılmaya başlandı. Ayçiçeği yağı, tohum destekleri gibi. Bir kriz çıksa bile ülkemizin çok fazla etkileneceğini düşünmüyorum. Çünkü biz bir tarım ülkesiyiz. Pandemi bize önemli şeyler öğretti. Salgından sonra insanlar müstakil evlere daha çok yöneldi ve bu da yeni ekim arazilerini doğurdu. Köy yerlerinde bile bunu görüyoruz. Bölgesel tarıma ağırlık vermemiz lazım

Yorumlar 0 Yorum Var
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek