Dünya genelinde yaşanan enflasyon ve krizlerden dolayı Türkiye de bütçe konusunda yeni düzenlemelere giderken son olarak TBMM'de görüşülen ek bütçe uygulamasıyla ilgili Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, Haber7.com'da yazdığı köşe yazısında konuyla ilgili  Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevini yürüten Cevdet Yılmaz'ın görüşlerini aktardı.

İşte dikkat çeken o köşe yazısı:

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmelerine başlanan ek bütçe, iktidar ve muhalefet temsilcileri arasında tartışmalara yol açtı.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, "Ek bütçe, Türkiye ekonomisinin yönetilmediğini, savrulduğunu açıkça göstermiştir" şeklinde açıklama yaptı.

Peki, en son 2004 yılında uygulaması yapılan ek bütçeye niçin ihtiyaç duyuldu.

Hazine sıkıntıda olduğu için mi böyle bir yola gidiliyor?

Kısacası, bu karar ne anlama geliyor?

Meclis’te Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevini yürüten Cevdet Yılmaz’ı arayıp, bu konuda kendisine sorular yönelttim.

“HAZİNE BEKLENENDEN DAHA YÜKSER BİR GELİRE SAHİP OLDU”

Cevdet beye, “Hazinenin parası bitti o yüzden mi ek bütçe yapılıyor” şeklindeki soruma şu cevabı verdi:

“Aksine, Hazine beklediğinden daha yüksek bir gelire sahip oldu. Şimdi onu sosyal adalet için yatırım için personel için kullanıyor. Makro göstergeler gelirlerimizi de, giderlerimizi de artırdı.” 

BÜTÇE AÇIĞI ARTMIYOR, AKSİNE DÜŞÜYOR

Yazının bu bölümünde Yılmaz’a yönelttiği soruları ve aldığım cevapları araya girmeden aktarayım:

SORU: Peki, bunun (ek bütçe hazırlamanın) negatif tarafı yok mu?

Cevap: “Yok. Bence negatif anlam yüklenecek bir tarafı yok. Bütçe açığını artırmıyor gelirlerimiz de giderlerimiz de yükselmiş oluyor sadece nominal büyüklüklerimiz artmış oluyor. 

SORU: Yıl sonu bütçe açığı yüzde 3,5 olarak öngörülüyordu?

CEVAP: Doğru. 3,5 olarak öngörülüyordu. Bundan da daha aşağıda olacak ek bütçe ama tabi yıl sonu harcamalar çok olur gelirler beklendiği gibi gelmez orda farklılaşabilir  ama şuan itibariyle ek bütçe hesapları itibariyle bütçe açığını artırmış olmuyoruz aksine düşmüş oluyor.” 

GELİR İDARDESİNİN HESAPLARINA GÖRE BÜTÇEDE GELİRLER 1 TRİLYON 80 MİLYAR LİRA DAHA FAZLA OLACAK

SORU: Peki, ek bütçe ile Türkiye ekonomisinin borçlanma yükü artıyor mu?

CEVAP: Şu anda gelir idaresinin yaptığı tahminlere göre 1 trilyonun liranın üzerinde ilave kaynağı oluşacak bütçenin. Tam rakam 1 trilyon 80 milyar lira.

Ek bütçeyle bu kaynağı çeşitli harcamalara tahsis ediyoruz. Tabi ihtiyaçlar da arttı. Bu makroekonomik gelişmeler çerçevesinde personele mesela emekliye yaptıklarımız var bütçeden yatırımları artıyoruz tarım desteklerini artıyoruz sosyal harcamaları artıyoruz.” 

Bu konuşmamızdan ve Cevdet beyin söylediklerinden benim anladığım, enflasyon nedeniyle bütçenin hacmi büyüdüğü için, yeni bir çalışma ihtiyacı ortaya çıkmış.

Para kalmadığı için, yahut borçlanma ihtiyacı ortaya çıktığı için bu yapılıyor değil.

Büyük ölçüde enflasyon nedeniyle böyle bir ihtiyaç ortaya çıkmış durumda.

Ancak iyi haber, ekonomik canlılık sayesinde gelir beklentisinin yüksek olması ve buradan gelecek refah payı ile enflasyondan en fazla etkilenen sabit ve dar gelirlilerin kollanabilecek olması.

Yorumlar 0 Yorum Var