Mahmut Ustaosmanoğlu vefat etti. İsmailağa Cemaati lideri olan ve Mahmut Efendi olarak tanınan Mahmut Ustaosmanoğlu'nun ölüm haberini torunu sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu. Peki, Mahmut Efendi kimdir, kaç yaşındaydı? İşte Mahmut Efendi'nin hayatına dair bilinmeyenler...

1931'de Trabzon'da doğan Mahmut Usta Osmanoğlu'nun hayatı ilim ve din peşinde koşmakla geçti. Henüz 10 yaşında hafız olan Mahmut Efendi, genç yaşta iyi derecede Arapça öğrendi. İlim öğrenmek için Kayseri'ye gitti. Sarf, Nahiv ve Farsça dersler aldı. 

Osmanlı'nın son dört padişahına huzur hocalığı yapan Şeyh Ahıskalı Ali Haydar Efendi tarafından İsmailağa Camii'ne imam tayin edildi. 1954'ten 1996'ya kadar İsmailağa Camii'nin imamlığını yaptı. İlerleyen yıllarda, cemaatin lideri oldu. 

Mahmut Efendi’nin Şeyh Ahıskalı Ali Haydar Efendi’yle tanışması da oldukça dikkat çekicidir. Mahmut Efendi Bandırma’da askerken gittiği tekkedekilere, “Burada bir ziyaret edilecek yer var mı?” diye sordu. “Burada bir tekke vardır ama halifesi İstanbul’dadır ama sen git bir ziyaret et” dediler. Ali Rıza Bezzaz Hazretleri’nin tekkesi… Gitti, tekkeyi ziyaret etti, okudu. Ondan sonra Mahmut Efendi bekledi, İstanbul’dan halifesi gelecek diye. Ali Haydar Efendi ara sıra Bandırma’ya giderdi. Ali Haydar Efendi Bandırma’ya gitti. Deniz kenarında Hızır Çavuş Camii vardı, vapurdan inince camiye gidip son cemaat yerine oturdu. Daha Mahmut Efendi’yi görmüş değil.

Mahmut Efendi, Ali Haydar Efendi’nin tanıdığı esnafla görüşüyordu. Mahmut Efendi’ye, “Aradığın zat geldi” dediler. Mahmut Efendi o camide Aşır okurdu, Ali Haydar Efendi’nin ihvanları Mahmut Efendi’ye hayran kaldı. Mahmut Efendi davudî sesiyle, yanık okurdu. Mahmut Efendi’yi, Ali Haydar Efendi’ye götürdüler. Ali Haydar Efendi, Mahmut Efendi’yi görür görmez hemen tanıdı. Şöyle tanıdı, “Bana verilen el bu el” dedi. Ali Haydar Efendiye mânevî olarak, daha Mahmut Efendi’yi tanımadan O’nun eli gösterildi… O’na dendi ki, “Bu eli bırakma bu bizdendir.” Hemen Mahmut Efendi’ye sahip çıktı.

Siyasetin dolambaçlı yollarına tevessül etmedi. Cemaatini de hep geride tutmaya çalıştı. Ama buna karşılık, Anadolu'nun her karışında Mahmut Efendi ve talebelerinin ilim ve din mücadelesinin yankısı duyulabilir. 

İslam'a ve insanlığa hizmet aşkıyla yanıp tutuşan Mahmut Efendi köy köy gezerek tebliğ görevini yerine getirdi. Kendisine ne zaman, "Bir isteğiniz var mı" diye sorulsa her mahalleye bir erkek bir de kız medresesi yapılmasını arzuladığını söylerdi. 

Açtığı kurslar, okuttuğu derslerle sistemle kavga etmeden yürünebileceğini gösterdi. 

Peygamberin izinden yürüyen birçok alim gibi ağır imtihanlara maruz kaldı. Kınandı, taşlandı. İftiralara ve soruşturmalara maruz kaldı. Tüm bunlara rağmen yorulmadı ve yolundan dönmedi. 

Milyonlarca insanın Sünneti Seniyye'yi yaşamasına vesile oldu. Yurt dışında da sayısız insanın gönlüne İslam aşkını aşıladı. Yüz binlerce hafızın yetişmesine vesile oldu.

Ne yazık ki bazı medya organları yıpratmak için İsmailağa ve çevresini marjinal göstermeye çalıştı, provokasyonlarla hedef gösterdi. Ama Mahmut Efendi sevenlerini her zaman kavgadan ve anarşiden uzak tuttu. Barış ve selamet eksenli eğitim metodunu benimsedi. 

Cemaatini siyasi çıkarlardan ve devlet içi çatışmalardan uzak tuttu.

İsmailağa Cemaati'nin diğer birçok cemaatten farkı siyasete bakışı oldu. Cemaat olarak politikaya uzak dursalar da dindar siyasetçilere desteklerini esirgemediler. Önce Erbakan Hoca, sonrasında Recep Tayyip Erdoğan'ı net bir şekilde desteklediler. Siyasete girmeden, siyaset yapmadan Müslüman siyasetçilere destek olmak gibi ince bir çizgiyi bugüne kadar muhafaza ettiler. 

Kavgalardan ve siyasetten uzak duruşu, vatanı savunmasında onları durdurmadı. 15 Temmuz'da FETÖ'nün hain kalkışmasına en ön safta karşı duranlar arasında onlar vardı. 

Mahmut Efendi'nin vefatıyla, gönül coğrafyamızda bir yıldız daha kaymış oldu. İstanbul'un manevi muhafızlarından olan Mahmut Efendi'nin vefatı, talebeleri ve Anadolu'da İslam'a aşkla bağlı olan milyonlarca gönülde bir yangını tutuşturdu... 

Ustaoğlu, Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı'nda mürşidi Ahıskalı Ali Haydar Efendi'nin yanına defnedildi.

Biz de Kanal7 Medya Grubu olarak Mahmut Ustaosmanoğlu Hoca Efendi'ye Cenab-ı Allah'tan rahmet, sevenlerine başsağlığı dileriz

Yorumlar 68 Yorum Var
  • Özcan 26.06.2022 22:16
    Mekanı cennet olsun 2
  • Balikesirden 25.06.2022 21:41
    ALLAHCC RAHMET EYLESİN mekani cennet PEYGAMBER EFENDİMİZE komsu eylesin..Amin.
  • Bünyamin Kaba 25.06.2022 12:53
    ALLAH(c.c.)rahmet eylesin.Mekânı CENNET olsun.
  • Kenan oktay 25.06.2022 08:39
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun nurlar içinde yatsın inşallah
  • Lentocon 25.06.2022 08:20
    Allah rahmet eylesin Allah mekanini cennet eylesin .Bizi de onunla beraber yuruyenlerden eylesin insallah...
Daha fazla yorum görüntüle