17 Mart 1934'te Niğde’ye bağlı Adil Musul köyünde (yeni adıyla Koyunlu) doğan Osman Nuri Önügören, köyünde başlayan ilkokul eğitimini babasının devlet demir yollarındaki görevi gereği Afyon’da tamamladı. Dönemin kıtlık dönemi olması ve daha başka sebepler yüzünden ilkokuldan sonra tahsiline devam edemedi.

1952 yılında Hatice Hanım ile evlenen Osman Nuri Önügören’in bu evlilikten 5 çocuğu oldu. Askerliğini Ankara Etimesgut’ta yaptı.

Çocukluk yıllarında Ankara’da seyyar satıcılık yaptı ve ilk ticaret hayatına Bursa’da başladı, sonra Gemlik’e yerleşti.Sonrasında, Osman Bey 1957 yılında İstanbul Fatih’e gelerek burada halı ve mobilya üzerine Emek Ticareti, 1971 yılında Yatsan Yatak fabrikasını kurdu; sonrasında 1974 yılında Birko İplik fabrikasının kurucusu oldu. Milsan Basım sanayi kurucularından olup ayrıca Milsan A.Ş. Milli Gazete ve Yeni Devir’in uzun yıllar yönetim kurulu başkanlığını yaptı.

Merhum Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan ile birlikte bağımsızlık hareketine katılarak 19 kişiyle birlikte 1972’de Milli Selamet Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı. Parti kapatılana kadar genel idare kurulu üyeliği yaptı, daha sonra Refah Partisi MKYK’da görev aldı.

1980 darbesinde ProfErbakan’la birlikte yargılananlar arasında olan Osman Nuri Önügören, siyasi hayatında Erbakan'la birçok zorluğu ve ilkleri birlikte yaşadı.

İhtiyaç sahiplerinin yardımına koşmayı kendine şiar edinen Osman Nuri Önügören, bu amaçla 1995 yılında “Adil Efendi İlim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı”nı (ADEV) kurdu. Bu vakfın kurucu başkanlığını vefatına kadar devam ettirdi. Uzun yıllar Hırka-i Şerif Vakıf Başkanlığını yapan Osman Nuri Önügören; aynı zamanda İlim Yayma Cemiyeti, Birlik Vakfı, Hakyol Vakfı, Birko Koyunlu Vakfı gibi birçok vakıf ve dernek aracılığıyla birikimini insanlığın hizmetine sundu.

Niğde Koyunlu’da, Fatih Camii ve Külliyesini yaptırdı; bunun dışında doğduğu topraklara çok büyük hizmetleri oldu.

Verdiği burslarla öğrencilerin daha rahat bir öğrenim görmelerini sağladı; maneviyatlı, şuurlu, yüksek ahlaklı gençlerin yetişmesi için Asfa Kolejlerinin kurucuları arasında yer aldı.

Bizzat yaptığı bu hayırlı hizmetlerin yanı sıra yalnız ülkemiz insanına değil, dünyadaki bütün Müslüman, mazlum ve masum kardeşlerimizin yardımına koşmayı bizlere miras bıraktı.

82 yıllık hayatında Asya’dan Afrika’ya bir çok İslam beldesinin zor dönemlerinde maddi ve manevi desteğini esirgemeyen, hayır-hasenatlarıyla ömrünü geçiren Osman Nuri Önügören; 3 Temmuz 2016 Ramazan Ayı’nda Hakk’ın rahmetine kavuştu.

Yorumlar 35 Yorum Var
  • Mütteki 06.07.2022 11:49
    Rabbim rahmeti ile muamele eylesin. Mümin ve muvahhid olduğuna şahitlik ederiz. Ahirete kadar arkasından hayır dua edenleri eksik olmasın.
  • Ayhan Birol 05.07.2022 22:09
    Ben bu aileyi iyi tanırım...Fevzi paşa caddesi üzerinde ev ve mağazaları vardı Rahmetlinin Oğlu Yahya Kemal Önügören beni asker arkadaşımdı ve evinde yemek bile yedim Rahmetlinin odasında duvarda kocaman bir KABE resmi bile vardı.
  • Sinan 05.07.2022 21:50
    Allah rahmet etsin mekanı cennet olsun inşaALLAH
  • Ömer BALBAY 05.07.2022 21:06
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun Rabbim böyle insanların sayısını artırsın amin inşallah!
  • Niyaz akman 05.07.2022 21:04
    Rabbım Kabrini nur ahirini cennet eylesin... destegini hiç unutamadığımiz Tanıdığımıza sevindigimiz Tanıdıkça daha bir sevdiğimiz Kizmasinda bile karşısındaki insanı düşünerek kızan, ders veren Ulu çınar Ülkenin temel taşı Zorlukları husu ile gogusleyen Gayreti öğreten Güzel adam Nur içinde yat Hakkımız helaldir Sende inşallah helal edersin... Saygı ve minnetle her zaman dualarimizdasin...
Daha fazla yorum görüntüle