Avrupa Merkez Bankası (ECB) faizi 50 baz puan artırdı. Euro, güçlü sıkılaştırma adımı sonrası hızla yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), bugünkü para politikası toplantısında faizi 50 baz puan artırdı. ECB böylece 11 yıldır ilk defa faiz artırımı gerçekleştirdi. ECB, politika faizi normalleştirme yolunda bir önceki toplantısında işaret edilenden daha büyük bir ilk adım atmanın uygun olduğuna karar verildiğini duyurdu. Piyasada 25 baz puan artırım fiyatlanırken, ECB yetkilerinin önceden planlanandan daha güçlü bir artırıma gitmesi de ihtimaller arasında yer almıştı.

Refinansman operasyon faiz oranı yüzde 0,00'dan yüzde 0,50'ye çıkarıldı.

ECB, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranını gösteren faiz oranını yüzde -0,50'den yüzde 0,00'a, marjinal faiz oranını yüzde 0,25'ten yüzde 0,75'ye yükseltti. Analistlerin tahmini iki faiz oranında 25 baz puan artış olacağı şeklinde oluşmuştu.

ECB en son 13 Nisan 2011 tarihinde faiz oranında 25 baz puan artışa gitmişti. Banka sonraki dönemde 8 toplantıda faiz indirimi gerçekleştirmişti.

Euro Bölgesinde en son yıllık tüketici fiyatları yüzde 8,6, çekirdek tüketici fiyatları yüzde 3,7 olarak açıklandı.

Karar öncesi 1.012 seviyesinde yer alan Euro/Dolar, faiz kararı sonrası 1.026'ya kadar çıktı.

Bu arada ECB, sıkılaşma sürecinde para politikalarında esneklik sağlayacak ve gerektiği durumlarda tüm Euro Bölgesi ekonomilerinde normalleşmenin farklı hızlarda devam etmesini sağlayacak Geçiş Koruma Enstrümanı’nı da (Transmission Protection Instrument - TPI) onayladı.

LAGARDE: ENFLASYON BİR SÜRE DAHA YÜKSEK KALACAK

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, 11 yıl sonra gelen faiz artışı kararının ardından basın toplantısı düzenledi.

Lagarde’ın konuşmasından öne çıkan bazı başlıklar ise şöyle:

Ekonomi faaliyetler yavaşlıyor. Rusya’nın savaşı büyümelere ayakbağı olmayı sürdürüyor.

Enflasyon haziranda yüzde 8,6’ya yükseldi. Küresel enerji ve gıda fiyatlarının kısa vadede yüksek seyretmeye devam etmesi bekleniyor. Endüstriyel ürünlerde devam eden darboğazlar ve güçlü talep de enflasyonu etkileyecek.

Enflasyonun bir süre daha istenmeyecek düzeylerde kalmaya devam edeceğini öngörüyoruz. Gıda, enerji ve boru hattı aksamaları bunun en önemli nedenleri.

Enflasyon için riskler yukarı yönlü ve kısa vadede yoğunlaşmış durumda. Enflasyon risklerinin gerçekleşmesi daha büyük faiz artırımını gerektirdi.

İstihdam piyasası güçlü seyrini koruyor. Birçok alandaki iş ilanları bunu yansıtıyor. Ücretler de son aylarda artış kaydetse de genel anlamda sınırlı kalmaya devam ediyor.

Aktarım Güvence Mekanizması (TPI) kararı oybirliği ile alındı.

Eylül ayı için önceki sözlü yönlendirme artık geçerli değil.

Yorumlar 0 Yorum Var