24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasıyla başlayan savaşın en önemli sonuçlarından biri olan küresel gıda krizinin aşılması için bugün İstanbul'da tarihi bir adım atılıyor.
Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına tahıl ve diğer gıda ürünlerinin taşınmasına ilişkin anlaşma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri António Guterres'in katılımıyla Dolmabahçe Ofisi'nde imzalanıyor.
İmza törenine Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve beraberindeki heyet de katılıyor.
GUTERRES: BU DÜNYANIN YARARINA BİR ANLAŞMADIR
Törende sözü ilk olarak BM Genel Sekreteri António Guterres aldı. Guterres açıklamasında, "Bugün Karadeniz'de bir ışık var, umut ışığı, rahatlama ışığı. Sizin arabulucuğunuz olmazsa olmaz bir görev gördü. Rusya ve Ukrayna temsilcilerine tüm engelleri aştınız, yeni bir girişimin önünü açtınız. Bu dünyanın yararına bir anlaşmadır" ifadelerini kullandı. Guterres sözlerine şöyle devam etti;
"Bu kıtlık eşiğinde yaşayan halklar için çözüm getirecek anlaşmadır. Bu girişim hatırı sayılır oranda 3 limandan gıda ticareti yapılmasını sağlayacak. Tahıl ve gıda ürünlerinin küresel pazarlara ulaştırılması için açığı kapatıp fiyatları düşürecek.
Bu anlaşma kolay şekilde sağlanmadı. Ciddi çabalar sayesinde, tüm tarafların uzun mesai sayesinde bu sonuca vardık. Buradaki kararlılık hiç olmadığı kadar önemli. Bu girişim uygulanmalı. Türkiye hükümetine güveniyoruz. Hükümet buradaki kritik rolünü sürdürmeli"
ERDOĞAN'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:
Siz değerli dostlarımızı yeniden İstanbul'da misafir etmekten memnuniyet duyuyorum. Büyük bir girişime vesile olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Rus ve Ukraynalı meslektaşlarımızla her zaman irtibatta olduk, kapsamlı istişareler gerçekleştirdik. BM Genel Sekreteri Sayın Guterres'in hazırladıkları taslakta takdire şayandır. Sayın Putin, ve Sayın Zelenski'ye de teşekkür ediyorum. Önümüzdeki hafta gerçekleşecek gemilerin çıkışıyla tüm dünya nefes alacak.
Bugün üzerinde mutabakata varılan metinle Afrika'dan, Ortadoğu'ya milyarlarca insanı bekleyen açlık tehlikesinin sonlanmasına katkı sağlayacağız. Tarım ve gıda ürünlerinde dünya arz güvenliğinin temini önemlidir. İlave fiyat artışlarının önüne geçilecektir. Yine küresel bir sorun haline gelen gıda enflasyonunun kontrolüne de yardımcı oluyoruz.