6 kıtaya yayılan maymun çiçeği virüsü vaka sayısı 24 bini aştı. ABD genelinde "acil durum" ilan edileceği iddiaları gündemde yer alıyor. Avustralya ise 450 bin doz maymun çiçeği aşısı aldı.

ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanı Xavier Becerra yaptığı açıklamada, maymun çiçeği virüsü salgını nedeniyle ABD’de halk sağlığı acil durumu ilan edildiğini duyurarak, "Bu virüsle mücadelede bir sonraki seviyeye hazırız. Her Amerikalıyı maymun çiçeğini ciddiye almaya ve bu virüsle mücadele etmemize yardımcı olmak için sorumluluk almaya çağırıyoruz" dedi.

Acil durumun ilan edilmesi ile virüs ile mücadelede acil durum fonlarına erişim kolaylaşacak, sağlık kurumlarının vakalar ve aşılar hakkında daha fazla veri toplamasına izin verilecek ve aşı dağıtımı hızlandırılacak.

ABD'DE MAYMUN ÇİÇEĞI VAKALARI 6 BİN 600’Ü AŞTI

ABD'de maymun çiçeği vakaları 6 bin 600’ü aşarken, hastaların neredeyse tamamı erkeklerden oluşuyor. ABD’deki vakaların 4’de 1’i New York eyaletinde bulunurken, California ve Illinois, geçtiğimiz pazartesi günü maymun çiçeği nedeniyle acil durum ilan etmişti.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, bu yıl dünya çapında en az 26 bin 200 maymun çiçeği vakası tespit edildi. ABD’de maymun çiçeği tespit edilen vakaların ortalama yaşın 35 olduğu ifade edilerek, şu ana kadar ABD’de 5 çocukta virüsün tespit edildiği aktarıldı.

AVUSTRALYA AŞI ALDI

 

Avustralya’da 53 maymun çiçeği vakası tespit edildi. Maymun çiçeği vakalarının artmasının ardından 450 bin doz aşı satın alındı. Aşıların ilk 22 bin dozunun birkaç gün içinde ülkeye ulaşacağı, diğer dozların yıl içinde ve 2023’te geleceği bilgisi paylaşıldı.

TÜRKİYE'DE MAYMUN ÇİÇEĞİ 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de maymun çiçeği vakasının 5'e yükseldiğini belirtti. Dünyanın dört bir yanında görülen Maymun Çiçeği vakaları Türkiye'de de görülüyor. Bakan Koca, vaka sayısının 5 olduğunu belirtti.

5 VAKA TESPİT EDİLDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kabine toplantısı sonrasında gazetecilerle, Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel acil durum ilan ettiği virüsle ilgili "Şu ana kadar ülkemizde 5 maymun çiçeği virüsü hastası tespit edildi. Bu 5 hastaya filyasyon yapıldı ve yakın çevresi izole edildi. 4 hastamız tamamen iyileşti ve taburcu edildi. 1 hastamız ise izolasyonda. Sağlıkları yerinde, hiçbir sorun yok" diye konuşmuştu.

Yorumlar 33 Yorum Var
  • emre1907 05.08.2022 15:47
    Adamlar, milletine para harcamiyor. Adamlar kopru altinda milyonlarca kisi ac susuz evsiz ,bakimsis hastalik bulastirarak yasiyor. Olacagi tabiki bu.yazikki dunya insanlarinada bulastiriyorlar.
  • Efe 05.08.2022 15:39
    Tabiki orda top dolu.
  • Misafir 05.08.2022 13:28
    Amerikanın Allah belasını versin.
  • Kartal gözü . 05.08.2022 11:45
    Eyyyy ABD havaki starling uyduların milleti hasta etti covitt 19 dan çiçek ve diğer hastalıklar saçıyor. Dünyayı hasta ettiniz ilunimati şeytan .üçgeni. binden kurtulmadan asla dünya halkına sağlıklı ...nefes.... Yok
  • Yalan haber7 05.08.2022 11:33
    Aids’i maymun kedi kopek cicegi diye yutturup bu asil maymun olan bu medyayi kullanip insanlari kole yapmaya devam etmek istiyorlar. Utanmadan bir de Biden’in ellerini cicek yapmislar. Allah’iniz kitabiniz yok sizin. Siz var ya tam bir yalanci, tam munafiksiniz. Din tuccarligi yapan Abd usagi bir medyasiniz! Kahrolasiniz tez zamanda, soyunuz kurusun! Amin!
Daha fazla yorum görüntüle