Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet Soçi'de Erdoğan-Putin zirvesinin iki boyutuna değinerek Türkiye'nin denge politikasına dikkat çekti.

Mehmet Acet ve Haber7 Yayın Koordinatörü İbrahim Günay Soçi'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesini yakından takip ediyor.

Dünyanın yakından izlediği zirve ile ilgili Soçi'de mikrofonu uzattığımız Mehmet Acet kritik görüşmeyle ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

HASSAS BİR ZAMANLAMA

İşte Mehmet Acet'in zirve ile ilgili açıklamaları;

Soçi'ye 5 sene önce de gelmiştim. O zaman burada Erdoğan'la Putin arasında S-400'lerle ilgili bir anlaşma yapılmıştı. Bu anlaşma sonradan duyuruldu. Bu da önemli bir ziyaret Ukrayna savaşının devam ettiği bir ortamda Türkiye'nin bu savaşta hem Rusya'yı hem Ukrayna'yı gözeten elbette kendi menfaatleri doğrultusunda bir yaklaşımla hareket etmesi.

GÖRÜŞMENİN 2 BOYUTU

İki boyutu var. Tahıl sevkiyatı ile önemli bir seviyeye geldi. Tahıl gemileri Ukrayna'dan Türkiye'ye Türkiye üzerinden uluslararası pazarlara açlık tehlikesi taşıyan coğrafyalara gönderilmeye başlandı. Bu, savaşın başlamasından bu yana elde edilen, nefes aldıran tek haber neredeyse. Türkiye sayesinde oldu. Daha önce BM'nin önerisi Rusya ve Ukrayna'ya teklif edildiğinde iki devlet de reddetti. Türkiye de dahil olsun denilince iki ülke de kabul etti. Nitekim Putin gelir gelmez yaptığı açıklamada "Avrupa Erdoğan'a teşekkür etmeli. Bu süreç onun bizzat şahsi katkılarıyla ilerledi" dedi.  

ikincisi de; Türkiye denge politikası çerçevesinde, Rusya ile ilişkilere önem veren ama Rusya'ya yaslanmayan, diğer taraftan Ukrayna'nın işgaline karşı Batı ile ittifak içinde ama Batı'nın Rusya'ya yaptırımlarına katılmayan birkaç ülke içinde bir duruş. İşte denge politikasını bu şekilde karşımızda görüyoruz.

"NEREDEYSE KABİNENİN YARISI BURAYA GELDİ"

Neredeyse kabinenin yarısı buraya geldi. Bugünkü ziyaret sadece heyet üyelerine baktığımızda bile ziyaretin ne kadar önemli ve kapsamlı olduğunu bizlere gösteriyor. Erdoğan’a Soçi ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan eşlik ediyor.

Yorumlar 10 Yorum Var
  • Aaa 07.08.2022 15:12
    o tip nedir ula
  • Alperen 07.08.2022 11:33
    Batılılar darbe ile kendi adamlarını getirerek veya chp ip gibi partilere oynayarak türkiyeyi kendilerine katmak istiyor. Darbeye izin vermeyen Türk halkı chp nin almanlaştıgindan, ip nin abd nin fetösünün girişimi olduğundan haberdar. Batı Erdoğanla anlaşmaz çünkü burdan onlara mama çıkmaz. O yüzden alaman bakan prot gereği çavuşoglundan zılgıtı yeyip sonra gerçek müttefikleri olan chplilerle buluşmaya gitti. Aslında onlara gelmişti..
  • Ali Cengiz 06.08.2022 13:57
    Tuzağa düşen Putin, bitmek istemiyorsa mecburen bizimle iyi geçinecek. Yoksa abd nin köpeği olacak bu savaşın sonunda. Biz de abd nin çarkından kurtulmaya çalışan bir ülkeyiz. Çıkarlamız kesişiyor. Aklın yolu bir.
  • enver 06.08.2022 09:21
    tabii ki dünya yakından izleyecek. bir tarafta batı ve savaş isteyen taraf var ve Türkiyenin ne yapacağından emin olmaya çalışıyor. Türkiye yi tarafına çekmeye çalışırken kaybetmekten de korkuyor.
  • Faruk 05.08.2022 23:53
    Suriye konusu ne olacak? Operasyon neden başlamıyor?
Daha fazla yorum görüntüle