Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi gelirlerinde tahsilat/tahakkuk oranlarının düştüğüne yönelik iddialara ilişkin açıklama yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi gelirlerinde tahsilat/tahakkuk oranlarının düştüğüne yönelik iddialara ilişkin, tahsilat performansının yıllar itibarıyla istikrarlı ve yüksek bir seyir izlediğini, 2022 yılının ocak-haziran döneminde bu oranın yüzde 90,9'a yükseldiğini ve 3,3 puan artış olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, son zamanlarda bazı basın yayın organlarında vergi gelirlerine ilişkin tahsilat/tahakkuk oranlarının düştüğü ve vergi gelirlerinin bütçedeki payının azaldığı yönünde haberler yapıldığına işaret edilerek, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından konuyla ilgili açıklama yapılmasının gerekli görüldüğü belirtildi.

Mevcut mevzuat gereğince, genel bütçe vergi gelirlerine ilişkin tahakkuk ve tahsilat tutarlarının geçmiş yıllardan gelen tahakkukları ve yine geçmiş yıllara ilişkin tahsilatları da içerecek şekilde kümülatif olarak açıklandığı ifade edilerek, bu şekilde geçmişten gelen alacakların her yıl tahakkuk tutarlarına eklendiği ve tahsil edilen tutarlar ile mukayese edildiğinde oranların düşük gözüktüğü bilgisi verildi. Oysa her yıl geçmişten bağımsız değerlendirerek, o yılda tahakkuk eden alacaklar yine o yılda tahsil edilen alacaklara oranlandığında gerçek tahsilat performansına ulaşılmasının mümkün olduğu vurgulandı.

Yorumlar 0 Yorum Var