Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, İstanbul’un Dolmabahçe ve Çırağan Caddeleri olmak üzere diğer bazı cadde ve parklarında peyzaj açısından önemli bir yere sahip anıtsal nitelikteki çınar ağaçlarının kuruması ve ölümlerine sebep olan hastalıklar ile bunlara karşı alınması gereken tedbirler konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Haber7’ye konuşan Türkyılmaz, “İBB yönetimi, son iki yıl içerisinde Çırağan Caddesinde kesilen 112 Adet çınar ağacına yönelik yapılan açıklamada, ağaçların kansere yakalandığı ve devrilme riskine karşı kesildiği belirtilmiştir. Ancak yapılan inceleme ve değerlendirmelerde bu 112 çınar ağacının ne kadarının çınar kanseri hastalığından ne kadarının da başka sebeplerden kuruduğu veya ne kadarının tedavi edilerek yaşatılabileceği ile ilgili özellikle konu uzmanları tarafından yapılmış yeterli sayıda bilimsel çalışmanın olmadığı ortaya çıkmıştır. Görülüyor ki kuruduğu için kesildiği iddia edilen 112 adet çınar ağacının kesimi, aceleye getirilmiş, tedavi edilip edilemeyeceği üzerinde bilimsel bir çalışma ve değerlendirme yapılmamıştır. Bu tür çalışmalarda mutlaka konunun uzmanlarından destek alınması gerektiğini dikkatlerinize sunuyoruz.” açıklamasında bulundu.

RAPOR HAZIRLANDI

Söz konusu ağaçlarla ilgili Orman Mühendisleri Odası, Ormancılık Politikalar ve Bilim Kurulunca “İstanbul’un Dolmabahçe ve Çırağan Caddeleri Olmak Üzere Değişik Park ve Caddelerinde Anıtsal Nitelikteki Çınar Ağaçlarının Kurumasına ve Ölümlerine Neden Olan Hastalıklar ve Bu Hastalılara Karşı Alınması Gereken Tedbirlerle İlgili Alt Komisyon Kararı” raporu hazırlandı.

PEK ÇOK YANLIŞ YAPILDI

Konusunda uzman; 2 profesör, 1 doktor, 2 uygulamadan gelen uzman olmak üzere toplam 5 Orman Mühendisinden oluşturulan komisyonca hazırlanan raporda; “Çınar ağaçlarının hastalık gerekçesiyle kesilmesinde gösterilen hassasiyetin hastalığın tedavisinde ve yayılmasına karşın gösterilmediği, hastalıklı ağaçların kesilmesi, taşınması, artıkların yok edilmesi konusunda pek çok yanlışlıkların yapıldığı ve yapılmakta olduğu görülmüş, kesilen çınar ağaçlarının yerine aynı türdeki çınar ağaçlarının dikilmesi de bunun en açık örneklerinden bir olarak karşımıza çıkmıştır.” denildi.

Başkan Türkyılmaz, Odamız Ormancılık Politikalar ve Bilim Kurulunca hazırlanan raporun İBB yönetimine idari, teknik ve bilimsel verilerle hareket etmesi için yazılı olarak gönderildiğini ifade ederek konunun takipçisi olacaklarını açıkladı.

Yorumlar 21 Yorum Var
  • Mustafa 10.08.2022 22:13
    Bilim bunu söylüyor, Ekrem film yapıyor
  • vatandaş 10.08.2022 20:37
    gezi olaylarını tezgahlayanlar ağaç katliamı yapıyor. SOROS UN PARALARINI YEMİŞLERDİ.
  • Ekelepce 10.08.2022 20:34
    Çünkü chp zihniyetinin Osmanlı nın simgesi olan ÇINAR ağacı ile bitmeyen bir husumeti vardır. Chp zihniyetinin karşısında gördüğünün insan hayvan bitki yada inanç olması hiç bir şeyi değiştirmez...onlar bildiklerini bile bilmeden okurlar...
  • ÖNCE VATAN 10.08.2022 20:30
    CHP Lİ Yunan tohumları vatan HAİNLERİ için yaşasın CEHENNEM
  • Vatan61 10.08.2022 20:27
    Yapılan parke taşı çalışmalarında ağaçlara zarar verilerek kabukları soyulduğu İçin ağaçlar kurumuştur. Bizzat şahit oldum. Bu ağaçların gövdesi zarar görürse yaralanırsa kuruyorlar bu kadarmı Bilginiz yok anlam vermek imkansız
Daha fazla yorum görüntüle