Türkiye'nin hava kuvvetlerini güçlendirmek için ABD ile yürüttüğü F-16 pazarlığının perde arkasının detayları ortaya çıkmaya başladı. Türkiye ile ABD arasındaki F-16 alımı görüşmeleri bir süredir devam ediyor. Bu konunun gelecek ay New York'ta yapılacak Birleşmiş Milletler zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Biden arasındaki muhtemel bir görüşmede masada olacağı belirtiliyor.

BEKLENTİ, SÜRECİN UZAMAMASI

Türkiye bu sorunun uzun bir prosedüre tabi tutulup sürecin uzamasını istemiyor. Bu nedenle pazarlığı Pentagon ile yapıp konunun buradan ABD Kongresi'ne sunulmasını talep ediyor. Bu yöntem üzerinden gidilmesi halinde Kongre belli bir süre içinde bu konuya onay verme durumunda kalıyor.

GÖZDEN GEÇİRMEYE KATILIM

ABD'den yapılan mal ve hizmet alımların yöntemi olan Yabancı Askeri Satışlar (Foreign Military Sales-FMS) kapsamındaki sorunların iletildiği ve yürürlükteki tüm FMS sözleşmelerinin gözden geçirildiği Güvenlik Yardımı Gözden Geçirme (Security Assistance Management Review-SAMR) toplantısına katılım sağlanması da planlanıyor.

'KAZAN-KAZAN' DEVREDE

Türk savunma sanayii firmalarının imkân ve kabiliyetlerinin, ihracatlarının artırılması, yerli ve milli savunma sanayiinin gelişimine katkıda bulunulması ve ödemeler dengesinde oluşabilecek olumsuz etkinin Türkiye adına azaltılması amacıyla ana yüklenici firma ile OFFSET anlaşması da imzalanacak. Böylece "kazan-kazan" yöntemi de devreye girmiş olacak. Çünkü OFFSET anlaşmalarında, alınacak F-16'lar karşılığında ilgili firma da Türkiye'den belirli bir oran veya sayıda mamul madde almak zorunda olacak.

Yorumlar 0 Yorum Var