Modernizasyon çalışmalarında son aşamaya gelinen Oruç Reis gemisi, denizlere daha güçlü dönüş yapacak. Oruç Reis gemisi, petrol ve gaz potansiyelinin tespiti için 20 yılda toplayabileceği veriyi 8 yılda toplayabilecek.
perasyon kabiliyeti artırılan Oruç Reis gemisi denizlere daha güçlü dönmeye hazırlanıyor.
Bir yandan Karadeniz'de keşfedilen 540 milyar metreküplük doğalgazı karaya yaklaştıran Türkiye, diğer yandan sismik araştırmalarına devam ediyor. Sondaj ve araştırma çalışmalarının hızlanması amacıyla son olarak Abdülhamid Han sondaj gemisi filoya katılırken, eldeki diğer gemilerde de güçlendirme yapılıyor.
Sabah'ın haberine göre; Bu kapsamda Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, 5 yıllık zorunlu bakım, ekipman ve yazılım modernizasyonu için faaliyetlerine ara verdi. Birkaç aydır İstanbul'da bakımda bulunan Gemi, geçen günlerde de Zonguldak'taki Filyos Limanına demirledi.
ORUÇ REİS GEMİSİNDEN GÜÇLÜ DÖNÜŞ!
Son aşamasına gelinen modernizasyon çalışmalarının ardından Oruç Reis gemisinin sismik veri toplama kapasitesi, 4x6.000 metreden 4x8.100 metreye çıkarılacak. Böylece gemi, petrol ve gaz potansiyelinin tespiti için 20 yılda toplayabileceği veriyi 8 yılda toplayabilecek.
Ayrıca sismik veri toplama kapasitesinin artırılması sayesinde gemi daha çok 3 boyutlu projelerde kullanılmaya başlanarak gemiye operasyon kabiliyeti ile daha derin hedefleri ve özellikle tuz-altı derin hedefleri haritalandırma kabiliyeti kazandırılacak.
AKDENİZ'DE 8 DERİN SONDAJ TAMAMLANDI
Şu ana kadar denizlerdeki sismik veri toplama çalışmalarında öncelikle milli gemiler Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis sismik araştırma gemileri kullanıldı ve eş zamanlı sismik veri toplama faaliyetleri yürütüldü. Bu kapsamda Karadeniz'de deniz altına boru serimi devam ederken, 2018'den bu yana Akdeniz'de ise 8 derin deniz sondajı planlanan takvim çerçevesinde tamamlandı.
Oruç Reis'in bakımda olduğu şu günlerde, Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi ise Karadeniz'de çalışmalarını sürdürüyor. Gerek kuyulardan elde edilen gerek yeni toplanan sismik veriler ışığında jeolojik model güncellenerek belirlenen diğer yüksek potansiyelli alanlarda faaliyet gösterilmeye devam ediliyor.
KARADENİZ'DE SONDAJ FAALİYETLERİ HIZ KESMİYOR
Öte yandan, sondaj gemilerinin faaliyetleri de hız kesmeden devam ediyor. Halihazırda Fatih Sondaj Gemisi, Karadeniz'de Türkali-10 sondaj kuyusunda, Kanuni Sondaj Gemisi Türkali-6 sondaj kuyusunda, Yavuz Sondaj Gemisi de Türkali-4 sondaj kuyusunda çalışmalarını sürdürüyor.