TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, Samsun Çarşamba Havalimanı'nda bugün başlayan TEKNOFEST Karadeniz'de Defensehere.com'a verdiği röportajda, Türkiye'nin şimdiye kadar geliştirmiş olduğu en büyük milli motoru TF6000'i anlattı.

Motorun ilk defa TEKNOFEST Karadeniz'de sergilendiğini belirten Akşit, şunları söyledi:

"Bu sene ilk defa TEI-TF6000 Turbofan Motorumuzu görücüye çıkarıyoruz. Turbofan motorunu askeri nitelikte değerlendirebiliriz. F-16’ların motorları da aynı teknikle çalışıyor.

TJ-90 ve TJ-300 motorlarından sonra ekibimiz bu motor ile çalışmaya başladı. Bu motorun geliştirilme gayesi, Milli Muharip Uçak’a giden yolda, teknoloji ve ekibimize tecrübe kazanımıdır.

Motorumuzu boyut ve güç olarak seçtiğimizde, TF6000; 6000 librelik itkiyi temsil ediyor. Birde bunun altına art yakıcı geliştiriyoruz, onu da eklersek TF10000 olacak, yaklaşık 10 bin beygirlik güce ulaşacak.

Bu güç sınıflarındaki motorlar, hem Kızılelma gibi insansız uçakların güç ihtiyacını sağlayabilecek, hem küçük hızlı hücum bot gemilerimizin güç ihtiyacını sağlayabilecek, hem de BOTAŞ gibi doğalgaz, petrol boru hatlarını işleten milli firmalarımızın doğalgaz kompresörü olarak ihtiyacını karşılayabilecek.

Çekirdek kısmında üretilen güç yaklaşık olarak 3500-4000 beygir arasında, bu beygir gücüde ATAK-II helikopterinin ihtiyacı olan güç sınıfına tekabül ediyor. Yani istediğimiz zaman bu motorun çekirdeğinden ATAK-II ve o sınıftaki bir 10 tonluk helikopter için de bir motor üretebilecek durumdayız.

Küçük bir yerde ciddi miktarda elektrik kullanmak için bu tip uçak motorların uygulamaları da var, boyutu da büyük olduğu için.

6 bin beygir gücüyle alt yakıcıyı da eklersek yaklaşık 10 bin beygir gücü ile Türkiye’de şuana kadar geliştirilmiş ve üretilmiş en büyük milli motor olarak söyleyebiliriz."

Yorumlar 12 Yorum Var
  • Asım ATAL 04.09.2022 22:49
    Savunma sanayimize ve ülkemize hayırlı olsun. Bu dev projelere öncülük edip katkı sunan, başta sn. Başkanımız RECEP TAYYİP ERDOĞAN Olmak üzere tüm teknokrat ve mühendis ve emekçileri başarılarından dolayı kutluyor, daha nice başarılara imza atan dev projeler yapılmasını temenni ediyorum. A. A.
  • Asım ATAL 04.09.2022 22:28
    Maşaallah barekallah Yüce Rabbim muaffak eylesin Savunma sanayiimize ve ülkemize hayırlı olsun.. Öncülüğünü yapan başta. Cumhurbaşkanımız sn. RECEP, TAYYİP ERDOĞAN Olmak üzere, bu oluşuma katkı sunan, teknokrat, mühendis ve emekçileri başarılarından dolayı, canı gönülden kutluyor, daha nice başarılara imza atan dev projeler yapılmasını diliyorum.
  • İbrahim kıymaz 01.09.2022 09:39
    Maşaallah, elhamdülillah bu günleri gösteren rabbime şükrediyorum
  • Ahmet 31.08.2022 17:13
    Maşallah barekellah Allah seni ve sizleri korusun
  • Endar 31.08.2022 14:19
    Bir an önce milli muharip uçağa yenebilecek kapasiteye gelmemiz lazım. Millet olarak bu motor işinde malesef çok gerideyiz Avrupadan
Daha fazla yorum görüntüle