Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz gün, Samsun'da düzenlenen TEKNOFEST'te konuştu.

Yunanistan'ın Türk jetlerine kilit atarak taciz etmesine tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atina yönetimini, "Ey Yunan, tarihe bak, tarihe dön, çok daha fazla ileri gidersen bunun bedeli ağır olur. Yunanistan'a tek cümlemiz var, İzmir'i unutma" ifadeleriyle uyardı. Erdoğan ayrıca, "Adaları işgal etmeniz falan bizi bağlamaz, vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Hani diyoruz ya, bir gece ansızın gelebiliriz" dedi.

ATİNA'DAN CEVAP

Erdoğan'ın sözlerine ilk olarak Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan cevap gelmiş ve yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:

"Yunanistan, günlük küstah ve her türlü sınırı aşan açıklamalar ve tehditler konusunda Türkiye'ye uymayacak. NATO içerisindeki birlik ve beraberliğe kimin zarar verdiğini göstermek için son günlerde yapılan provokatif açıklamaların içeriğine dair müttefiklerimize ve ortaklarımıza bilgi vereceğiz. Aynı zamanda uluslararası hukuk ve deniz hukuku temelinde bölgenin tamamı için istikrar ve güvenlik sütunu olarak kalmaya devam edeceğiz."

 

MİÇOTAKİS'TEN DE AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Dün, Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Čaputová'yı Atina'daki Maximos Sarayı'nda ağırlayan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleriyle alakalı ilk kez konuşmuştu.

Yunanistan'ın, bir NATO müttefiki (Türkiye) tarafından egemenliği sorgulanacak şekilde tehdit edilmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Miçotakis, temel prensiplerinin; uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkilerine dayalı diyalog olduğunu kaydetmişti.

ABD'DEN AÇIKLAMA GELDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine ilişkin olarak, "Rusya'nın, egemen bir Avrupa devletini işgal ettiği bir dönemde, NATO müttefikleri arasındaki gerilimi artırabilecek açıklamaların bir faydası yok. Bütün ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli. ABD, NATO müttefiklerimizi bölgede barış ve güvenliği korumak ve farklılıkları diplomatik yollarla çözmek için birlikte çalışmaya teşvik etmeye devam ediyor" dedi.

Aynı ABD; Yunanistan'ın NATO görevi icra eden Türk F-16 uçaklarına S-300 hava savunma sistemiyle radar kilidi atmasına yorum yapmaktan, Yunanistan'ı kınamaktan kaçındı.

Yorumlar 0 Yorum Var