Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Kırgızistan-Tacikistan sınırında çatışmanın sürdüğü belirtildi. Açıklamada, Tacik tarafının Kırgızistan'ın sınır köyleri Kulundu, Maksat ve Janı-Jer yerleşim birimlerini ateş altına aldığı ifade edildi. Kırgızistan Sağlık Bakanlığı Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bölgedeki hastanelerde 31 yaralının bulunduğu kaydedildi.

AA muhabirinin, Kırgızistan Dışişleri Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev ile Tacikistan Dışişleri Bakanı Siraciddin Muhriddin sınırdaki durumu görüştü. İki ülke Dışişleri Bakanlarının görüşmesinde, sınırda ortaya çıkan sorunların münhasıran siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesi gereğine bir kez daha dikkatin çekildiği vurgulandı.

Kırgızistan'ın, bazı Tacik tanklarını, Türkiye'den satın aldığı Bayraktar TB2 SİHA'larla vurduğu iddia edildi.

TAHLİYE KARARI

Kırgızistan Acil Durumlar Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkenin Batken bölgesinde "tehlikeli" yerleşim birimlerden tahliyelerin başladığı bildirildi. Açıklamada bakanlığın bölge müdürlüğünün, yerel sivil koruma komisyonu ile iş birliğinde Batken'de birkaç geçici barınma merkezi açtığı ifade edildi. Bölgedeki Ak-Say, Samarkandek, Ak-tatır köy sakinlerinin Ravat köyüne tahliye edildiği belirtilen açıklamada, Janı Jer, Arka, Dostuk, Sentralnıy ile Jaştık köy sakinlerinin yüzde 70-80'inin bölgeden kendi imkanlarıyla uzaklaştığı aktarıldı.

TACİK TARAFINA NOTE VERİLDİ

Öte yandan, Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, yasa dışı ve yıkıcı eylemlerine ilişkin Tacik tarafına protesto notası verdi.

ATEŞKES KARARI ALINDI

Gerginliğin artması sonrası iki ülke yeniden masaya oturdu. Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi Sınır Hizmetleri Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi Başkanı Kamçıbek Taşiyev ve Tacik mevkidaşı Saymumin Yatimov'un görüşmesi sonucunda sınırda ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Yorumlar 37 Yorum Var
  • Abcç 17.09.2022 13:45
    tacikker savaşır korkmaz
  • turkim muslumanim 17.09.2022 10:34
    kazaklar yardim etmeli ve en önemlisi. Rusya mudahil olmali oranin agasi rusya
  • Kızılelma 17.09.2022 08:37
    Tacik'ler türk değildir
  • Atsız 17.09.2022 08:24
    Şuan Turan turan diye başımızın etini yiyen ve İslam ülkelerinin başındaki piyonlara bakıp İslam kardeşliği olmaz diyen şahıslar görsün o zaman tutanıda
  • Alp 17.09.2022 06:24
    Abd bir kuşak bir yol (ipek yolu) projesini kontrolüne alabilmek için o bölgeye terörü getirecek. Dikkat edin bölge boşaltılıyor, zemin hazırlanıyor.
Daha fazla yorum görüntüle