ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'na (NASA) ait Çift Asteroid Yönlendirme Testi (DART) adlı uzay aracı, dünyadan yaklaşık 11 milyon kilometre uzaktaki asteroide planlandığı şekilde başarılı bir çarpma gerçekleştirdi. Çarpmanın amacı dünyanın potansiyel asteroit veya kuyruklu yıldız tehlikelerine karşı savunma teknolojisini test etmek. Bu amaçla 2021 yılının kasım ayında uzaya fırlatılan DART, dünya için tehdit oluşturmayan 11 milyon kilometre uzaklıktaki çift asteroidin Dimorphos isimli parçasına tam zamanında ve saatte 23 bin km hızla çarptı.

Asteroide çarpma anı canlı yayınlandı

Çarpma anı ile birlikte DART aracının tüm sinyalleri de durdu. Uzmanlar, bu görevle söz konsu gök cisminin yörüngesinin değişip değişmediğini anlamak için birkaç aylık bir süre gerektiğini belirtiliyor.


Çarpma, Dünya'ya 11 milyon km uzaklıkta gerçekleşti

Gelecekteki potansiyel tehdit oluşturabilecek gök cisimlerini ölçümlemek ve önlemek için ilk defa gerçekleştirilen deneme amaçlı çarpışma, DART'ın üzerine yerleştirilen kamera ile Hubble, Webb ve Lucy teleskopları tarafından da kayda alınırken, çarpışmayı canlı takip edenler görüntüleri yaklaşık 45 saniye gecikmeli olarak seyredebildi. DART'ı geliştiren Maryland'deki Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan yönetilen planlı çarpışma sonrası, NASA yetkilisinin canlı yayında, "Bu, insanlığın bir gök cisminin rotasını değiştirmek üzere yaptığı ilk girişimdi." şeklindeki sevinç ifadeleri duyuldu. Başarılı deneme sonucu bir uzay aracının, yörüngesini yer tabanlı teleskoplar kullanılarak ölçülebilecek şekilde değiştirmek için kasıtlı olarak, hedeflenen bir asteroidle çarpışabileceği ispatlanmış oldu.

 

Yorumlar 58 Yorum Var
  • bir 28.09.2022 15:56
    biz de yedik
  • senol32 28.09.2022 12:56
    hiç inandırıcı değil konu abd kuruluşu oldumu mutlaka bir hile olacağı bilinçaltımda yer etmiş aya gittikleri yalanmış film sahnesinde çekmişler diye haberler çıkmıştı...
  • Hoca Nasrettin 28.09.2022 06:17
    Dünyada her ilahi güçle yönelen sistemlere müdahale bitti, şimdide uzayı kurcalıyorlar. Galiksinin içinde dünyanın, dünya içinde sizin büyüklüğünüzün ölçeğine bakarsanız ne kadar küçük olduğunuzu görürsünüz. Kendinizi bir şey sanmayın. İlahi güçlerle yönetilen sistemlere bulaşmayın. Dünyada bu müdahalelerin sonuçları ortaya çıkıyor. Evren çok daha büyük, kendi sonunuzu hazırlarsınız.
  • Adil düzen* 27.09.2022 21:13
    Hiç şüphesiz biz, her şeyi bir kaderle yarattık. (54/Kamer 49)
  • vay be arkadaş 27.09.2022 20:17
    sizde inandınız dey mi?heh heh he güldüm .nasanın tüm uzay çalışmalarına bakın hepsi uzay karanlıkdan ibarettir.şimdi düşünün güneş ortada ve tüm gezgenler dönüyor etrafında ve gece nasıl oluşuyor arkadaşlar güneşe dönük yüz gündüz güneşli güneşi almayan traf karanlık gece yani dünyanın kendi etrafında dönmesiyle dey mi.?şimdi soruyorum 11 milyon km uzaklıkda ki bir metteor küçük bir metor neden karanlıkda.bunu bir düşünün .insanlık hiç bir zaman dünyanın katmanalrından dışarı çıkamadı.
Daha fazla yorum görüntüle