Eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'a, dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman'ı hedef gösterdiği gerekçesiyle verilen 2,5 yıl hapis cezası, Ankara Bölge Mahkemesi'nce bozulmuştu.

2,5 YIL HAPİS KARARI

Daha sonra davanın yeniden görülmesine karar verildi. Yeni yargılamanın sonucunda mahkeme, "terörle mücadelede görev alan kamu görevlilerini hedef göstermek" suçundan dolayı Demirtaş'a 2,5 yıl hapis cezası verdi.

Mahkeme ayrıca, "varsayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanmak suretiyle tehdit" suçundan Demirtaş'a, suçun yasal unsurları oluşmadığından beraat kararı verdi.

MAHKEMEDE NELER YAŞANDI? DEMİRTAŞ: BU DAVA SİYASİDİR

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'nin bozma kararının ardından yeniden Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Demirtaş, tutuklu bulunduğu cezaevinden video konferans aracılığıyla bağlandı. Avukatları ise mahkeme salonunda hazır bulundu.

Mahkeme heyeti başkanı, önceki celse savcının esas hakkında mütalaasını sunduğunu hatırlatarak, buna ilişkin savunma yapması için Demirtaş'a söz verdi.

Savcının, kendisinin 8 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması için talepte bulunduğunu anımsatan Demirtaş, suçlamaları kabul etmedi.

İddianamede suç işlediğine dair somut delil bulunmadığını, siyasi gerekçelerle hakkında dava açıldığını iddia eden Demirtaş, suçsuz olduğunu savundu.

[Yüksel Kocaman] Yüksel Kocaman

DEMİRTAŞ NE DEMİŞTİ?

Selahattin Demirtaş, yargılandığı Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 1 Temmuz 2020 tarihinde ikinci kez tutuklandığı "Kobane Soruşturması" kapsamında, dosya savcısı Yüksel Kocaman ile yargı önünde hesaplaşacağını söylemişti:

"Benimle ilgili operasyonun yürütücüsü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı. İkinci tutuklamayı bizzat örgütleyerek. İkinci tutuklamamın nasıl yapıldığının tüm detaylarını biliyorum. Başsavcı Yüksel Kocaman ve yardımcısı. Haklarında suç duyurusu yaptık. Senin o güvendiğin saraydan büyük Allah var Yüksel Kocaman, devran dönüyor. Devran dönüyor, halk var. Sandık kurulduğunda güvendiğin dağlara kar yağacak, bunların hepsinin hesabını yargı önünde vereceksiniz."

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman da o dönem, Demirtaş hakkında "tehdit" suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar, "terörle mücadele görev alanları hedef gösterme" suçundan ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlemişti.

Yorumlar 0 Yorum Var