12 Eylül 1980 darbesi sonrası işkencelerle anılan Diyarbakır Cezaevi'nde bugün tabela indirildi. 41 yıl önce Diyarbakır Cezaevi'nde hapis yatan AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, bugün kaldığı hücreden fotoğraf paylaştı. 

1972 yılında yapımına başlanan Diyarbakır Cezaevi, 4 Temmuz 1980'de açıldı.

Cezaevi 12 Eylül 1980 sonrası askeri yönetime devredilerek "Sıkıyönetim Askeri Cezaevi" olarak kullanıldı.

Cezaevinin adı 12 Eylül askeri darbesinden sonra yaşanan işkencelerle anıldı. Cezaevi hakkında birçok belgesel çekildi ve kitap yazıldı.

Adalet Bakanlığına 9 Mayıs 1988'de devredilen cezaevi, bir süre öncesine kadar ceza infaz kurumu olarak kullanılmaya devam etti.

ERDOĞAN'IN TALİMATIYLA MÜZEYE OLUYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 Temmuz 2021'de kenti ziyaretinde "Geçmişte uzunca bir dönem adı zulümle, işkenceyle, insanlık dışı muameleyle anılan Diyarbakır Cezaevi'ni yakında boşaltıyor ve kültür merkezi olarak sizlerin hizmetine sunuyoruz." açıklamasının ardından başlatılan çalışmalarda dün somut adım atıldı.

BUGÜN TABELASI İNDİRİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplu açılış ve bazı ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği kentte, "Adalet Bakanlığımız, cezaevini tamamen boşalttı. Bugün itibarıyla cezaevi, Adalet Bakanlığımızdan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza devredilmiştir. Geçmişte nice acılara, zulümlere, kötü hatıralara konu olan Diyarbakır Cezaevi binası artık hem hafıza hem de farklı alanlarda faaliyet yürütme mekanı olarak hizmet verecektir." açıklamasını yaptığı saatlerde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, müze yapılmak üzere mülkiyeti Adalet Bakanlığından Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilen Diyarbakır Cezaevi'nin kapısını kilitleyip, anahtarını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a teslim etti.

Diyarbakır Cezaevi'nin tabelası da bugün indirildi.

ORHAN MİROĞLU 41 SENE ÖNCE KALDIĞI HÜCREYE GİRDİ

AK Parti eski Mardin Milletvekili ve MKYK üyesi Orhan Miroğlu, 41 yıl önce Diyarbakır Cezaevi'nde kaldığı hücreye girdi. Tutuklu kaldığı sürede işkenceler gören Miroğlu, 41 yıl sonra ilk kez Diyarbakır Cezaevi'ni ziyaret etti. 

Miroğlu, paylaşımında "41 yıl önce, 1981 yılı Mart ayında tutuklanarak girdiğim Diyarbakır Cezaevine 41 yıl sonra eski bir mahkum, şahitliğini yazıya dökmüş bir şahid olarak girdim. Hücremi gördüm. Cezaevi, kültür ve hafıza müzesi olacak, burada can veren insanlar, zalimler ve mazlumlar unutulmayacak!" dedi. 

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Ekrem 24.10.2022 17:57
    Birtek Diyarbakır değilki.. metris Ulucanlar da arastirilmali