Türkiye'nin ilk uzay mühendislerinden biri olan serebral palsili (SP) Turgay Karakaş, TÜBİTAK'ta savunma sanayinin önemli projelerinde rol alırken bir yandan da SERÇEV Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor.

Halk arasında "beyin felci" olarak da bilinen SP ile dünyaya gelen 44 yaşındaki Turgay Karakaş, fiziksel engeli sebebiyle yaşadığı zorluklar ve okul sıralarında gördüğü ayrımcılığa inat, eşine az rastlanır başarılara imza attı.

Öğretmen babası ve ev hanımı annesinin desteğiyle okulda matematiğe ilgili ve başarılı bir öğrenci olan Karakaş, 1994'teki üniversite sınavında sadece sayısal sorulara cevap vererek ilk 25'e girdi. Çocukluk hayali uzay alanında eğitim almak isteyen Karakaş, o dönem uzay mühendisliği bölümü olmadığı için tek tercih yaptığı Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'ne yerleşti.

Uzay mühendisliği için gerekli yeterliliği sağlayabilmek amacıyla aynı anda matematik, fizik ve kimya alanında yan dal yapan, mühendislik için gerekli fark derslerini de gören Karakaş, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü'nde (SAGE) görev yapmaya başladı.

Halen SAGE'deki çalışmalarına devam eden, aynı anda öğrencilere özel ders veren Karakaş, 1,5 ay önce Serebral Palsili Çocuklar Derneğinin (SERÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı seçildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde 2022-2023 akademik yılı açılış töreni gerçekleştirildi. Türkiye'nin ilk uzay mühendislerinden biri olan serebral palsili (SP) Turgay Karakaş 'İmkansız diye bir şey yoktur sadece biraz zaman alır" konulu ilk dersi verdi.

"BENİM GİBİ EN KOLAYI TERCİH EDİN: ÇALIŞMAK"

İlk ve ortaokulda yaşadığı zorlukları anlatarak, dinleyicilere duygusal anlar yaşatan Karakaş çok çalışmasının sonucunda elde ettiği başarıları ve gördüğü kabulleri anlattı. Karakaş, “Sözün özü, siz o kadar çalışın ki bilgi seli olun. Karşınıza baraj kurmaya çalışanlar olacak. O barajı da yıkın geçin ve benim gibi en kolayı tercih edin: Çalışmak. Bu kadar basit. 9 yaşındayken kendi dengemi sağlayabildiğim zaman gökyüzüne baktım ve o matematiksel dizayna hayran kaldım. O gün ben uzay ile ilgili bir iş yapacağımı biliyordum. Ben çocukken uzay mühendisi olacağım dediğimde herkes bana gülerdi. Üniversiteyi Ankara Üniversitesi’nde Astronomi ve Astrofizik bölümünde okudum. Yüksek lisansımı ve doktoramı da aynı üniversitede tamamladım. Lisans okurken, bölümün adının Uzay Mühendisliği olarak değiştirilmesi için her ay YÖK’e dilekçe yolladım. Bana 2 buçuk senenin sonunda şu kadar ekstra fizik, matematik, kimya ve mühendislik dersi almam gerektiğini söyledi.  Ben 3 yılda bitirebileceğim bölümü 5 yılda bitirerek Türkiye’de belki de ilk 3 yan dal yapan kişi oldum. Mühendislik dersleri alarak da Türkiye’nin ilk uzay mühendisi oldum. YÖK hala kabul etmiyor ama ben her yerde uzay mühendisi olduğumu deklare etmeye devam edeceğim” dedi.

Karakaş sözlerinin devamında ise, “Bundan sonraki hedeflerimiz inşallah enerji sektöründe de güzel şeyler olacak, haberleri geliyor. Orada da kendimizi dünyanın güçlü ülkeleri arasına soktuğumuz zaman önümüzde kimse duramayacak.” diye konuştu.

Yorumlar 14 Yorum Var
  • Harun 06.11.2022 20:25
    Bir insanin kalbi bukadar guzel olabilirmi? Seni saygiyla selamlıyor muhabbetle kucaklıyorum Yolun ve ufkun açık olsun.... sevgiyle kal mutlu kal guzel insan♥️♥️♥️
  • sinan 03.11.2022 09:55
    herkese örnek olacak bir hayat kimi aileler bu tür evlatlarını başkaları yadırgar diye evden dışarı dahi çıkarmıyor inşallah ders olur
  • TürkoğluTürk 03.11.2022 09:27
    kardeşim senin aklını seveyim. ne güzel insansın.
  • ahmet 03.11.2022 09:23
    devlette bir aklı başında birisi var ise bu insana her konuda sonuna kadar destek olması lazım.
  • El-azizli 03.11.2022 09:07
    Engin yürekli , var olasın..
Daha fazla yorum görüntüle