E-imar ve kent rehberi projeleriyle Altın Karınca ödülünü alan Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Haber7 Muhabiri Gamze Türk'e konuştu.

Biga'nın tarihi ve kültürünü sizden dinleyebilir miyiz?  

Biga'mız, Çanakkale ilinin en büyük ilçesi. Yaklaşık 2000 yıl önce 80.000 nüfusun yaşadığı Parion şehri Biga’mızda. Şu an kazı çalışmaları devam ediyor. Birçok medeniyetin yaşadığı, Çanakkale Savaşları'nda lojistik ve sağlık hizmetleri anlamında ciddi desteği olan bir ilçe. Tabii Avrupa'dan Asya'ya geçen birlikler bizim güzergahımızdan geçmiş. Büyük İskender Anadolu'ya Biga'dan geçerken Perslerle dünyaca 5 büyük savaş arasında anlatılan Granikos savaşını ilçemizde yapmış. 108 köyü olan 2 tane beldesi olan 72 kilometre sahili olan, çok farklı kültürlerin bir arada yaşadığı kültür zengini bir ilçe. Birçok ilçede ilde gittiğiniz zaman ya tarımı ya da hayvancılığı ya sanayisi ya turizmi öne çıkmıştır. Hamdolsun bizim ilçemizde hepsi mevcut. Balıkçılarımız, hayvancılığımızın, tarımımız, sanayimiz ve inşallah bundan sonra turizmimiz de Biga’ya yakışır şekilde. Mehmetçiğimizin isim babası Bigalı Mehmet Çavuş'un memleketi, cumhuriyetimizin ön sözünün yazıldığı Çanakkale'miz Türkiye'nin manevi başkenti Biga'mız da manevi kentimizin giriş kapısı.  

"TÜRKİYE'NİN HER YERİNDEN ULAŞILABİLİYOR"

Taze bir sevinç ve gurur içindesiniz. Biga'ya güzel bir ödül kazandırdınız. Biga Belediyesi olarak akıllı kent otomasyon sistemleri kapsamında teknoloji dostu belediye olarak Biga'da E-imar ve kent rehberi dönemini başlattınız. Bu proje size Altın Karınca ödülünü getirdi. Projeniz hakkında detaylı bilgi alabilir miyiz? 

İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüz tarafından ilçemizde uygulamasına başladığımız ‘Akıllı Kent Sistemleri’ projemiz Marmara Belediyeler Birliği’nin düzenlemiş olduğu Altın Karınca Ödülü’ne layık görüldü. Tabi bu gurur tüm Bigalı hemşerilerimizin. Bundan dolayı çok gururluyuz. Az önce de dediğim gibi Çanakkale'nin en büyük ilçesi. Nüfusumuzun haricinde de günlük nüfusumuz köy sayımız fazla olduğu için gündüz 80 binlere çıkıyor. İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüz çok yoğun çalışmalar içerisinde. Pandemide birçok şeyi çok iyi anladık. Vatandaşlarımızın teknolojiden en iyi şekilde yararlanmaları için E-imar, E-ruhsat çalışmalarımız başladı ve bu uygulamamızı da hizmete sunduk. Vatandaşların işini kolaylaştırdığı gibi biz de kurumsal anlamda teknolojik gelişmelere ayak uydurduk. Geri kalmamamız lazım, örnek belediye olmamız lazım. Türkiye'nin her yerinden Biga'da yatırım yapmak isteyen, arsa almak isteyen, ev almak isteyen görsellerine dahi ulaşabiliyor. Belediye olarak bizim birimlerimizin de birçok işini kolaylaştırıyor. Mesela Fen İşleri Müdürlüğümüz herhangi bir yol çalışması yapacağı zaman direkt bu uygulama üzerinden oradaki parke taşının ölçülerini bile alabiliyor. Yine Zabıta Müdürlüğümüz esnafımızla olan ilişkilerinde bu uygulamadan çok güzel bir şekilde yararlanabiliyor. Birçok anlamda hem vatandaşımıza hem belediyemize kolaylık sağladı.  

Yorumlar 1 Yorum Var
  • rafet 09.11.2022 21:13
    ALLAH yolunuzu bahtınızı açık etsin başkan altın karinca ödülünüz hayırlı olsun baskanim