İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından "HızRay" projesi ile ilgili bir video paylaştı. Beylikdüzü’nden Sabiha Gökçen Havalimanı’nı arasında 13 istasyonlu HızRay'ın, 74,5 kilometrelik güzergâhı 53 dakikada gideceği açıklandı.

Ekrem İmamoğlu tarafından 2019 yerel seçimleri öncesinde verilen metro vaatleri yerine getirilmezken, HızRay paylaşımı sosyal medyada alay konusu olurken, akıllara Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı'nın açıklamalarını getirdi.

SÖZDE 2021 YILININ SONUNDA TAMAMLANACAKTI KAZMA BİLE VURULMADI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2021 yılının Şubat ayında Haliç Kongre Merkezi'ndeki “Raylı Sistemlerde Büyük Hamle” toplantısında HızRay ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Ekrem İmamoğlu, HızRay istasyonlarını özenle hazırlayacaklarını belirterek İstanbul’a özel meydanlar kazandıracaklarını ifade etmişti.

Ayrıca İmamoğlu, ön tasarım ve fizibilite çalışmalarını 2020 yılı sonunda başlattıklarını HızRay projesini 2021 yılının sonunda tamamlamayı hedeflediklerini açıklamıştı. HızRay projesiyle ilgili şuana kadar atılmış en ufak bir adım bile olmadı.

MART 2022'DEKİ PROGRAMDA HIZRAY İÇİN YENİ TARİH VE MALİYET BELİRLEDİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2021 yılındaki "HızRay'ı 2021 yılının sonunda tamamlamayı hedefliyoruz" açıklamasının üzerinden bir yıl geçtikten sonra 28 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirilen "İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı" programında da HızRay projesine değinmişti.

İmamoğlu, yaptığı açıklamada, "Yaklaşık 6 milyar dolara (111 Milyar TL) mal olacak olan bu projenin ihale hazırlık dökümanlarını da yılsonuna kadar hazır edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

İSTANBUL'UN BÜTÇESİNİ AŞAN PROJE İÇİN DR. SADİ YAZICI, İMAMOĞLU'NUN PLANINI DEŞİFRE ETMİŞTİ: MAĞDURA OYNAYACAKSINIZ!

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı da 2021 yılının Mart ayında katıldığı İBB Meclisi’nde HızRay ile alakalı önemli açıklamalarda bulunmuştu.

Başkan Yazıcı, "HızRay Projesi’nin Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan başlatıyorsunuz. 5 milyar dolarlık bir proje açıklıyorsunuz. 12 tane istasyon ile 80 kilometre hızla gidecek diyorsunuz. Daha sonra bir ay içerisinde 3 defa güzergâh değiştiriyorsunuz. Lansmana bakıyorsunuz, lansmandaki arkasındaki görüntüye bakıyoruz. Sabiha Gökçen Havalimanı, Viaport ve Finans Merkezi dahil orantı yok. Orantısızlık var. Hiçbir izan yok. Yani ajansınız bile başkanın açıklama yaparken arkasında koymuş olduğu sunumdaki orantısız bir krokiden başka bir şey değil. Sizin Hızray projenizin ne bir bilimsel temeli var. Ne de yolcu ihtiyacı var. İstanbul’un en kuzeyinden bu kadar hızlı bir tren nasıl gidecek. 12 tane istasyondan 80 kilometre ile nasıl yavaşlayacak, nasıl duracak. Nasıl indirme bindirme yapacak. Hızray projesi için bize bir mantıksal bir temel söyler misiniz? Böylesine apar topar hazırlanmış ve 5 milyar dolar (İmamoğlu'nun ilk açıkladığı maliyet) kredi demişsiniz. Bütçeniz 28 milyar Türk Lirası. Hızray Projesi 40 milyar Türk Liralık bir proje. Ve Başkan lansmanda şöyle bir şey söylüyor ilginç bir fiade kullanıyor "HızRay projesi için yakında 2021'de Cumhurbaşkanımızdan izin alacağız" HızRay projesinin hiçbir şeyi hazır değil lansmanı bile hazır değil ama kılıfı hazırlanmış minare çalınmış kılıfı hazır bütçeniz 28 milyar TL 40 milyar TL'lik projeyi cumhurbaşkanlığından veya bakanlıktan isteyeceksiniz o da reddi olacak sonradan 'Biz yapmak istedik ama yaptırmadılar' diyeceksiniz. Bundan da başka bir şeyiniz yok. Sizi de bu yakışır. HızRay projenizin bir bir takipçisi olacağız. İstanbul'un en kuzeyinden apar topar hazırlamış olduğunuz bu projenin bilimsel altyapısını ihtiyacını ve 40 milyar TL'lik bir yatırımın İstanbul borçlandırmak olduğunu... 'Nasıl yapacaksınız' diyorlar yap işlet devret diyemiyor başkan yap-işlet-devret sistemini o kadar kötülediniz ki utanıyor Başkan 'Yap-işlet-devret ama ahlaklı yap-işlet-devret yapacağız' diyor. Fıkra gibi... Bu milletin aklı ile oynamayın, mağdurau oynayacaksınız. Ondan sonra da halkı kandıracaksınız." ifadelerini kullanmıştı.

PROJENİN MALİYETİ VE İSTANBUL'UN BÜTÇESİ ÇELİŞKİYİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Hızray Projesi’nin Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan başlatılacağını duyuran İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, projenin maliyetinin 6 milyar dolar olduğunu açıkladı. 111 milyar TL'den fazla olan projenin maliyetinin İBB bütçesinin iki katından daha fazla olması ortaya çıkan çelişkiyi gözler önüne serdi.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Faik 23.11.2022 21:30
    Bu kadar yalan yalancı Kemal'in yalancı belediye. Başkanları ancak uydurur ondan sonrada engelenuyoruz