Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 yazarı Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında soruları yanıtlıyor. Dönmez'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

PUTİN'İN "TÜRKİYE GAZ MERKEZİ OLSUN" TEKLİFİ

"Putin'in teklifi son derece önemli. Biz 4-5 yıldır bu hedefimizi gün gün örerek güçlendirip bu güne getirdik. Dünyanın birçok yerinden doğal gaz getirebiliyoruz. Dünyanın cazibe merkezi haline geldik. ABD'den, Körfez ülkelerine hatta çok nadir olmakla birlikte Asya-Pasifik'ten olmak üzere 15 farklı ülkeden gaz tedarik ediyoruz. Bu, gaz merkezi olmak için yeterli bir kaynak. Özellikle LNG kapasitesini artırdıktan sonra belki komşu ülkelere vereceğiz.

Dağıtım ve ticaret merkezi zaman zaman karıştırılıyor. Altyapımızın tatminkar olduğunu söyleyebilirim. Başka ülkelerin gazı Türkiye'ye gönderme yönünde istek ve arzuları var."

İSTANBUL'DA ULUSLARARASI TOPLANTI

"Bu yılın sonuna doğru yol haritamızı netleştireceğiz. Bütün paydaş ülkelerle istişarelerimizi yapıyoruz. Önümüzdeki yılın Şubat ayında İstanbul'da uluslararası gaz toplantı düzenlemeyi düşünüyoruz. Bu konuyu enine boyuna tartışmış olacağız.

Çözüm odaklı olduktan sonra hiçbir sorunun çözümsüz kalmayacağını düşünüyoruz. Gaz merkezi bazında baktığımızda özellikle Avrupa'nın enerji krizinin çözümünde önemli bir rol alacağını ifade edebilirim.

KARADENİZ GAZI

(Evlerimizi ne zaman ısıtmaya başlayacak?) Projenin üç aşaması var. Üretim sahasının geliştirilmesi, sondajların tamamlanması, iletim hattının karaya kadar yapılması, sonrasında da gazı işleyecek tesisin yapılması. Eş zamanlı olarak hepsini götürüyoruz. Dokuz tane sondajımız tamamlandı, Sakarya gaz sahasında. 

2023'ün Mart ayında gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

Yorumlar 0 Yorum Var