Kış ayı gelmesiyle beraber doğal gaz kombi kullanımı başladı. Bakımları yapılmayan, yanlış montajlanan kombiler ve kapatılan havalandırma menfezleri vatandaşların hayatına mal oluyor.

Kış ayı ile birlikte havalar soğumaya başlayınca vatandaşlar ısınmak için kombi peteklerini çalıştırmaya başladı. Bakım ve onarımı yetkili servislerde yapılmayan kullanıcılar hem cebinden hem de canından olabilir. Yanlış montajlanmış kombi ve kapatılan havalandırma menfezi atık gaz ve kaçak gazın içeri sızmasıyla hayata mal oluyor. Kombi uzmanı Yunus Yıldırım, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı açıklamada, yetkili servis elemanları olmayan şahıslar tarafından yapılan yanlışların büyük risk taşıdığını vurgulayarak, kombi ve petek bakımları için de vatandaşları uyardı.

“İKİNCİ EL VEYA CİHAZLARA UYMAYAN PARÇALARI UYDURMAYA ÇALIŞIYORLAR" 

Yıldırım, “Yetkili servisler haricinde vatandaşlarımız kimseyle çalışmamalı, cep telefonuyla arayarak kullanıcıları mağdur etmekteler. ‘Garanti uzatıyoruz’ diyerek garanti uzatmadan vatandaşlardan yüksek para alarak mağdur ediyorlar. Teknik bilgileri olmadan cihazlara müdahale ediyorlar, cihaz markası ne olursa olsun yetkili servis ile çalışmalarını öneriyoruz. Dışardan parça buluyoruz diyerek uymayan parçaları kombilere takmaya çalışıyorlar” dedi.

“YANLIŞ BACA BAKIMI VE MENFEZ KAPATILMASI ÖLÜM GETİRİYOR"

Servis olamayan kişilerin kombi montajı gerçekleştirdiklerinde bacaların yönünü hesaplamadan monte edip ya da tam monte etmeden bıraktıkları için son kullanıcıların atık gazdan zehirlenmelerine neden olduğunu aktaran Yıldırım, içerideki kaçak gazın dışarı atılması için kurulan menfezlerin kapatılması zehirlenmelerin önünü açtığını kaydederek açık bırakılması gerektiğinin altını çizdi. Yıldırım, “Kapalı menfezleri gördüğümüz zaman açarak kullanıcıları bilgilendiriyoruz, mağduriyet olacağını bildiriyoruz. Kapatmalarının nedeni içeriye hava gelmemesi, iç ortamın soğumaması ve gaz sarfiyatının düşmesi için yapılan bir işlem ama sağlığımızdan önemli değil. Kombi bakımında yetkili servisler yaklaşık 1 saat boy unca bakım yapıyorlar, içerisinde ileriye dönük problem çıkartılacak parçaları elden geçirirken merdiven altı bakım yapanlar bir bez vurarak bakımlarının yapıldığını söyleyip tehlike oluşturuyorlar. Yetkili servislerin yaptığı bakımda ısınmada verimliliği artırıyoruz, yakıtta tasarruf sağlıyoruz, cihazın ömrünü uzatıyoruz. Bakım fiyatları servislere göre değişkenlik gösteriyor biz 300 TL’ye yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Arif 02.12.2022 12:45
    Kombideki basit bir arıza için gelen yetkili servis 500tl fiyat çıkarttı. Kendim parçayı temin edip değiştirdiğimde 100tl tutuyorsa düşünmek lazım. Teknik bilgisi olup eli yatkın ne yaptığından emin olan bir kişi müdahale ettiğinde problem olmaz.