Hatay'ın Samandağ ilçesi kıyılarında, nesli en tehlike altında olan türlerden biri olan ve dünya üzerinde sadece 750 tane bulunan Akdeniz foku görüldü.

Çevlik bölgesinde kıyıya yakın noktada yüzen Akdeniz foku, sahilde gezen vatandaşlar tarafından cep telefonuyla kayıt altına alındı. Görüntülerde, fokun deniz yüzeyinde yüzmesi ve suya dalıp çıkması yer alıyor.

DÜNYADA SADECE 750 TANE AKDENİZ FOKU VAR

33 yıldır Türkiye kıyılarında nesli tehlike altındaki Akdeniz fokunu, yaşam alanlarıyla birlikte korumak için mücadele veren Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD-AFAG) uzmanlarının verilerine göre, türün dünyadaki nüfusu yaklaşık 750 birey. Türkiye'de de 100-110 Akdeniz foku olduğu düşünülüyor. 4 ana ülkede; Akdeniz'de Türkiye ve Yunanistan, Doğu Atlantik'te ise Portekiz Madeira Adası ve Moritanya yaşam alanları. Karadeniz'de tamamen yok olan türün Türkiye'deki yaşam alanları ise Akdeniz ve Ege kıyıları.

Akdeniz foku

EN BÜYÜK SORUN BETONLAŞMA VE İNSAN BASKISI

Uzmanlara göre, Türkiye'de doğal yaşam alanlarının en önemli yok olma nedenleri ise betonlaşma ve insan baskısı altına girmesi. Her yere stabilize ve asfalt yol yapımı, yazlık, kooperatif evler ve betonlaşmaya yol açıyor. Bu durum sadece Akdeniz foklarını değil el değmemiş kıyıdaki diğer canlı türleri, yırtıcı kuşlar, orfoz, deniz çayırları, caretta carettaları olumsuz etkiliyor.

Yorumlar 0 Yorum Var