Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in 'Türkiye'ye F-16 satmayın' çıkışıyla başlayan gerilim sonrası ABD Temsilciler Meclisi'nde Türkiye'ye F-16 satışının kısıtlayıcı koşullara bağlayan maddelerin çıkarılması Yunanistan'ı panikletti.

Türkiye, Yunanistan ve ABD üçgeninde F-16 krizi yeni boyutlara taşındı. ABD'nin F-16'ları Türkiye'ye satış için kısıtlayıcı maddeleri kaldırmasının ardından, ABD'nin kanatları altına saklanan Yunanistan ise bu durumu engellemeye yönelik adımlar atmaya çalıştı.

YUNANİSTAN ENGEL OLMAK İÇİN ISRARCI

ERT muhabiri Lena Argyris'in bildirdiğine göre, Washington ile Ankara arasındaki F16'lar için teknik görüşmeler tamamlandı ancak Yunan lobisi F-16 satışına engel olmak konusunda ısrarcı.

Türk düşmanı olarak bilinen Bob Menendez yine skandal sözlerle satışı engellemeye çalıacağını vurguladı. Yunan basını bunu "Uluslararası satışlar konusunda son söz Kongre'ye aittir ve Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Menendez , böyle bir gelişmeyi engelleme niyetini defalarca ifade etmiştir." sözleri ile gündemine taşıdı.

ERT tarafından bildirilen habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, "politikamıza dayanarak, önerilen savunma transferleri hakkında Kongre'ye resmi olarak iletilinceye kadar kamuoyuna yorum yapmıyor veya onaylamıyoruz" ifadeleri kullanıldı ve görüşmelerin tamamlandığı bilgisi teyit edilemedi.

ABD'DEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

ABD'den konuya ilişkin yapılan açıklamada "ABD, NATO müttefiki Türkiye ile işbirliğine değer veriyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye'nin uzun süredir devam eden ve derin ikili savunma bağları var ve Türkiye'nin NATO'da birlikte çalışabilirliğini sürdürmesi bir öncelik olmaya devam ediyor." ifadeleri yer aldı.

Yorumlar 0 Yorum Var