Muazzam mimarisi ve mest eden Ezan-ı Muhammed-i (Müezzin: Mehdi Yarrahi) eşliğinde, 2015 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafıdan açılan Marmara ilahiyat Camii ile yapılan Türkiye'nin tanıtım videosu büyük beğeni topladı.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Abdullah Tivnikli Tatbikat Camii

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Abdullah Tivnikli Tatbikat Camii, mimarlık geleneğimizin bugünün diliyle bir yorumu olarak tasarlanmıştır. Makro ölçekten mikro ölçeğe kâinatın bütününde yer alan dönme hareketinden ilham alan proje, parçadaki bütün ve bütündeki parça kavramlarını tabiattaki nautilus formunun fraktal yapısı ve 1000 yıllık geleneksel kırlangıç tavan tekniğinin ilhamıyla birleştirerek, cami mimarlığında yeni bir ufuk arayışındadır.

Kırlangıç tavan tekniği, Orta Asya'daki Pamir Yaylası'ndan Erzurum ve Çorum'a olmak üzere Orta Anadolu'ya kadar süreklilik arz eden bir yapı tekniğidir. İslam'ın özündeki "vahdette kesret, kesrette vahdet" yani birlikte çokluk, çoklukta birlik mefhumunu en iyi simgeleyen bu teknik, ahşap parçaların üst üste bindirilmesiyle oluşan tavan sistemidir. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Abdullah Tivnikli Tatbikat Camii projesi bu sistem ile Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde çokça kullanılan Türk üçgenlerinden esinlenerek tasarlanmıştır.

Geleneksel  cami  mimarimizin temelindeki merkezi  mekan kurgusunu ve mekanda vahdet fikrini  devam  ettiren  proje,  her  unsuruyla klasik  yapı  mirasımızın bir yorumudur. Işık ve gölgenin mekana tesirini gozeten şeffaflıkla iç-dış birliğini sağlayacak şekilde, dışarıdan içerisi, içeriden dışarısı net bir şekilde okunabilmektedir.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Abdullah Tivnikli Tatbikat Camii eskiden olduğu gibi bugün de bütünüyle sosyal hayata ait bir çekim alanı olarak düşünülmüştür. 

Proje hakkında bazı sayısal bilgiler : 

Cami iç çapı : 35,1 m
Kubbe yüksekliği : 34,7 m
Minare yüksekliği : 57,8 m
İnşaat oturum alanı : 6733 m2
Toplam İbadet Alanı : 2385 m2
Cami Kapasitesi : 3600 kişi
Otopark Kapasitesi : 280 araç
Konferans Salonu : 270 kişilik
Yemekhane : 240 kişilik
Sinevizyon Odaları : 7 adet
Kitap-kafe : 270 m2
Ayrıca projede,

Abdesthaneler - Şadırvan
Sergi Alanları
Fuayeler
İç Bahçeler ve diğer servis mekanları mevcuttur
Toplam inşaat alanı : 26932 m2'dir.

Yorumlar 8 Yorum Var
  • Bülent DUMAN 24.12.2022 11:29
    allah razı olsun
  • Fatih 24.12.2022 10:30
    Bu ezanı tam olarak nereden dinleyebiliriz. Link paylaşabilirmisiniz.
  • Abdulkerim OLGUN 24.12.2022 08:18
    Maşallah harikaaaa
  • Mehter 24.12.2022 05:17
    Maşallah
  • Sinan M. 24.12.2022 04:53
    1. Mimari ve malzeme açısından tam bir felâket. Üstelik mekân israfı. O kadar büyük bir yere eskisinden daha büyük olmayan bir Camii inşa ettiler. Hâlbuki o mekâna klâsik mimaride daha büyük ve güzel bir Camii inşa edilebilirdi. Kubbe profil iskelet üzerine sac levha montajıyla yapıldı. Yıllar içinde sıcak-soğuk farkından genleşe büzüle o levhalar kaynak yerinden açılacak hep. O zaman da bütün kubbeyi yeniden yapmak zorunda kalacaklar.
Daha fazla yorum görüntüle