MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Türkiye ekonomisinin, yılın üçüncü çeyreğinde önceki çeyreklere kıyasla gözle görünür bir şekilde ivme kaybetmesinde küresel konjonktürün etkisinin hissedildiğini söyledi. Asmalı, AB’deki ekonomik daralmanın Türkiye’nin ihracatını yavaşlattığını belirtti.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Türkiye ekonomisine ilişkin 2022 yılı değerlendirmelerini ve 2023 yılına ilişkin öngörülerini paylaştı.

COVID-19 salgınının 2020 yılında bütün dünyayı etkisi altına aldığını ve bu süreçte küresel ekonominin yüzde 3 küçüldüğünü ifade eden Asmalı, bu dönemde mevcut imalat potansiyeli, esnek üretim kapasitesi ve büyük piyasalara yakınlığını avantaja çevirmeye başaran Türkiye ekonomisinin ise yüzde 1,9 büyüyerek salgın sürecini en az hasarla atlatmayı başardığını söyledi.

Çin haricinde 2020'yi pozitif büyüme ile kapatan yegane G20 ülkesi olan Türkiye'nin, bu performansını geçen yıl da sürdürerek yüzde 11,4 büyüdüğüne dikkati çeken Asmalı, şunları kaydetti: “Bu motivasyonla girdiği 2022 yılında da güçlü büyüme performansını sürdüren Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,5 büyüdükten sonra ikinci çeyrekte ivmesini artırmış ve bu dönemde yüzde 7,7 büyümüştür. Üçüncü çeyrekte ise nispi bir ivme kaybı yaşayan Türkiye ekonomisi, söz konusu yavaşlamaya karşın yüzde 3,9 büyümeyi başardı ve pozitif büyüme eğilimini üst üste 9'uncu çeyreğe taşımıştır. Böylece pandemi sonrası sürecin tedarik zincirleri üzerindeki olumsuz etkilerinin sürmesi, bilhassa enerji ve gıda fiyatları üzerinden küresel enflasyon tehlikesinin iyice gün yüzüne çıkmasının yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşının ardından yeni bir şok yaşayan küresel ekonomik konjonktür, Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme performansını sürdürmesini engelleyememiştir. Yüksek seyreden jeopolitik risklere ve yavaşlayan küresel ekonomiye rağmen Türkiye ekonomisi; dinamik ve esnek yapısı sayesinde dünya ve G20 ortalamalarının üzerinde büyümeyi başardı ve dış şoklara karşı bağışıklığını ne denli güçlendirdiğinin de bir ispatı olmuştur."

Yorumlar 0 Yorum Var