6'lı masanın üyelerinden olan DEVA Partili Sanem Oktar, Anayasa'dan 'Türk' tanımını kaldırmak istediklerini açıkladı. Geçtiğimiz günlerde de CHP'den "yerel özerklik" ve Babacan'ın "anadilde eğitim" çıkışı da büyük tepki toplamıştı.
Altılı masanın ortaklarından DEVA Partisi'nin Kurumsal İletişim ve Tanıtım Başkanı Sanem Oktar, Anayasa'dan 'Türk' tanımını kaldırmak istediklerini açıkladı. Bir radyo programına katılan Oktar, Anayasa'nın 66. maddesindeki 'Türk anne babadan doğma' ifadelerini ele alarak planladıkları öneriyi açıkladı.
"BİRİNİ DİĞERİNE KARŞI AYRICALIKLI KILAN BİR TERCİH YAPILMAYACAK"
Oktar "Türkiye'de Atatürk milliyetçiliği diye bir tarif var. Siz başka bir tarif mi getiriyorsunuz? Anayasa'dan Türklüğü çıkarıyor musunuz?" sorusu üzerine şöyle konuştu:
"Doğru. Kabul edeceğimiz vatandaşlık anlayışında herhangi bir etnik, dini ya da kültürel kimliğe atıf yapılmayacaktır. Farklılıklar arasında birini diğerine karşı ayrıcalıklı kılan bir tercihte bulunulmayacaktır. Her vatandaşı eşitlik temelinde kapsayan bir anlayış benimsiyoruz.
"TÜRK ANNE BABADAN DOĞMA KURALI YERİNE BUNU ÖNERİYORUZ"
Anayasa'nın 66. maddesindeki değişikliği şöyle öneriyoruz: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığıyla ilgili esaslar din, dil, etnik köken, mezhep ve benzeri farklılıklar gözetilmeksizin kanunla düzenlenir diyoruz. O maddeyi bu şekilde değiştiriyoruz. Mevcut maddede 'Türk anne babadan doğma' gibi kurallar var. Biz onun yerine bunu öneriyoruz."
ALİ BABACAN'DAN KÜRTÇE ANADİL AÇIKLAMASI
Parti lideri Ali Babacan da, geçtiğimiz günlerde vatandaşlık tanımını değiştirmek ve Kürtçeyi anadil olarak anayasaya koymak istediklerini açıklamıştı. Bu ifadeler, 6'lı masada Kürtçe polemiğinin yaşanmasına neden olmuştu.
CHP'DEN ÖZERKLİK MESAJI
Kılıçdaroğlu'nun HDP ile aralarını sıkı tutmak için hukuk ve siyasi işler başdanışmanı olarak partiye kattığı Nuşirevan Elçi, skandal açıklamalarda bulundu. Rudaw'a konuşan Elçi, CHP'nin projeleri arasında özerklik olduğunu söyledi.