Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afrika turunun ilk durağı olan Güney Afrika’daki temaslarını sürdürüyor.
Türkiye'nin Cape Town Başkonsolosluğu'nun açılışına katılan Bakan Çavuşoğlu iki ülke arasındaki ilişkilere dair açıklamalarda bulundu. Konuşmasına Batı Cape Başbakanı Alan Winde'e teşekkür ederek başlayan Bakan Çavuşoğlu, "Bugün açılışını yaptığımız Cape Town Başkonsolosluğumuzun bu açılış töreninde bizlerle beraber olduğunuz için çok teşekkür ediyorum. Özellikle Sayın Batı Cape Başbakanı Alan Winde'e bu törende bizlerle beraber olduğu için şükranlarımı arz ediyorum. Gerçekten bizim için anlamlı bir ziyaret ve anlamlı bir tören. Dünden bu yana ecdadımızı yad ettik. Duygulandık, gururlandık. Bugün, vatandaşlarımıza ve Cape Town'da yaşayan insanlara hizmet edecek başkonsolosluğumuzun resmi açılışını yapıyoruz.
"OSMANLI İMPARATORLUĞU 160 YIL ÖNCE DİN ALİMİ EBUBEKİR EFENDİ'Yİ CAPE TOWN'A GÖNDERMİŞ"
Osmanlı İmparatorluğu'nun Güney Afrika'ya atadığı başkonsoloslarımız Ohannes Majakyan Efendi ve Mehmet Remzi Bey Birinci Dünya Savaşı'na giden zor dönemlerde görev yaptılar. Osmanlı İmparatorluğu 160 yıl önce din alimi Ebubekir Efendi'yi, Müslüman kardeşlerimize destek olmak üzere Cape Town'a göndermiş. Ebu Bekir Efendi çalışmalarıyla Güney Afrika'da ve ötesinde sayılan iz bırakan bir şahsiyet oldu" dedi.
[Cape Town, Ebubekir Efendi'nin bölgeye varışının 159. yılını kutladı] Cape Town, Ebubekir Efendi'nin bölgeye varışının 159. yılını kutladı
[Dedesinin İslam'ı öğretmek için gittiği Güney Afrika'da toprağa verildi] Dedesinin İslam'ı öğretmek için gittiği Güney Afrika'da toprağa verildi
[Ebubekir Efendi vefatının 142. yılında Cape Town'daki kabri başında anıldı] Ebubekir Efendi vefatının 142. yılında Cape Town'daki kabri başında anıldı
"TEMSİLCİLİKLERİMİZ EKONOMIK VE KÜLTÜREL İLİŞKİLERİMİZİN GENİŞLEMESİNE İMKAN SAĞLIYOR"
Güney Afrika'yla dostluk temelini atan Ebubekir Efendi'nin torunlarıyla güçlü bağların bugün de sürdürüldüğünü belirten Bakan Çavuşoğlu, "Dün kendileriyle bir araya geldik. Biraz önce duygulandık derken onu kastetmiştim. Gerçekten duygusal anlar yaşadık. Milletimizin kadirşinaslığını bir kez daha Türkiye'nin çok uzağında yaklaşık 10 kilometre ötesinde hissettik. Aslında Cape Town Başkonsolosluğumuzun resmi açılışını yaparak bu değerli tarihi mirasa da sahip çıkıyoruz.
"MİSYON SAYISI BAKIMINDAN DÜNYADA İLK 5'TEYİZ"
Göreve geldiğimizden bu yana vatandaşlarımıza en kaliteli hizmeti, en kaliteli mekanlarda, en hızlı şekilde vermek için gayret sarf ediyoruz. Bu şahsen benim de Dışişleri Bakanı olarak önceliklerimin başında gelen bir konu. Bugün dünyada 257 misyonumuz var. Bu bakımdan da misyon sayısı bakımından dünyada ilk 5'teyiz. Dünyanın her bir köşesinde vatandaşlarımıza ulaşıyoruz.
Temsilciliklerimiz aynı zamanda ekonomik ve kültürel ilişkilerimizin genişlemesine imkan sağlıyor. Biraz önce Başbakan Winde'de buna vurgu yaptı. Türk Hava Yolları'nın her geçen gün artan sefer sayısı şu anda haftada 1 uçuş var. Yani İstanbul-Cape Town seferlerinden bahsediyoruz. Halklarımız arasındaki temasları arttırıyor. Elbette daha fazla karşılıklı turistin gelip gitmesi gerekiyor. Bunun için de ülkelerimizin güzelliklerini, potansiyellerini, imkanlarını birlikte tanıtalım ve teşvik edelim" sözlerine yer verdi.
"ÜLKELER ARASINDAKI POTANSİYEL ÇOK DAHA FAZLA"
İki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin her geçen gün geliştiğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, "Geçmişte Güney Afrika lehine bir ticaret açığı vardı. Şimdi dengelendi. Biraz bizim lehimize açık olsa da ciddi bir problem değil. Önemli olan ikili ticaret hacmimizin düzenli bir şekilde artması. Geçen sene bir önceki seneye göre ikili ticaret hacmimiz yüzde 50 artarak 3 milyar dolara çıktı. Ama iki ülke arasındaki potansiyel çok daha fazla. Ben inanıyorum ki ileride 10 milyar dolardan bahsedeceğiz.
Önümüzdeki yıllardan bahsediyorum. Ve bu rakamı daha da arttıracak potansiyelimiz var. Yeter ki birlikte çalışalım. Yeter ki bağlarımızı daha da güçlendirelim. Türkiye olarak biz buna varız. Biz Türkiye olarak tüm Afrika'yla ilişkilerimizi daha da geliştirmek için çok çalışıyoruz. Önceliklerimizden bir tanesi" açıklamasında bulundu.
BIR AFRİKA ATASÖZÜ VAR: YOLUN UZUNSA BİRLİKTE YÜRÜMELİSİN
Aralık 2021'de Türkiye Afrika Birliği zirvesinde 100 bakan ve 17 hükümet ve devlet başkanını ağırladıklarını hatırlatana Bakan Çavuşoğlu, bu çapta Afrika'yla zirve gerçekleştirebilen ülke sayısının son derece sınırlı olduğunu ifade etti. Türkiye'nin tüm kıtayla bağlarının her geçen gün güçlendiğini vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, "İşte bu bağların güçlenmesine önemli katkı sağlayan kurumlarımızdan bir tanesi de Maarif Vakfımız, Maarif Vakfı'mızın okulları. Johannesburg'ta okulumuz var. Gelecek sene inşallah burada da okul açacağız. Bağları daha da güçlendireceğiz. Ayrıca TİKA'mız tüm Afrika'da çok önemli kalkınma projeleri gerçekleştiriyor. TİKA'mızın Afrika'da 22 tane bölgesel ofisi var ve bizim de gururumuz. Maarif gibi. Ve önümüzdeki süreçte de yine Afrika'nın her bir köşesine, Güney Afrika'ya TİKA'nın kalkınma projeleri devam edecek. Ortak tarihi miraslarımıza da sahip çıktığı için TİKA'ya çok teşekkür ediyorum. Tabii bugün resmi açılışını yaptığımız başkonsolosluğumuz da Güney Afrika'yla iş birliğimizin geliştirilmesi için çaba sarf edecek. Bir taraftan vatandaşlarımıza, soydaşlarımıza ve Cape Town'lu insanlara dostlarımıza hizmet edecek. Diğer taraftan da ilişkileri geliştirmek için çok çalışacağız. Bir Afrika atasözü var: 'Yolun uzunsa birlikte yürümelisin' diyor bu atasözü. Güney Afrika'yla asırlar süren dostluk yolculuğumuz Afrika şehirlerinin annesi olarak anılan Cape Town'da başlamıştı. İlişkilerimizde yeni hedeflere hep birlikte yürüyerek ulaşacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.
[Güney Afrika'dan hacca giden ilk Müslüman bir Osmanlı torunu] Güney Afrika'dan hacca giden ilk Müslüman bir Osmanlı torunu
EBUBEKİR EFENDI KİMDİR?
Sultan Abdülaziz Han döneminde Ümit Burnu’na İslami ilimleri öğretmek, Müslümanlar arasındaki dini ve içtimai ihtilafları çözmek maksadıyla gönderilen Osmanlı alimi Ebubekir Efendi, 1863'te Cape Town'a gitti ve yaklaşık 17 yıl Güney Afrika'da görev yaptı. Ebubekir Efendi, Cape Town’a varışının 15'inci gününde bir okul açtı, 20 gün içinde 300′den fazla öğrenci toplayarak burada Kur'an-ı Kerim, Arapça, Türkçe öğretti ve dini kitaplar okuttu.
Güney Afrika'da bir taraftan eğitim ile meşgul olan Ebubekir Efendi, diğer taraftan halka daha iyi bir şekilde nüfuz edebilmek için kısa zamanda mahalli dil olan Felemenkçe ve İngilizceyi öğrendi. Birçok önemli dini kitabı 7 ayda, hızla öğrendiği yerel dile çevirdi. Müslümanlar arasında doğru bir İslami anlayışın yayılması için yıllarca mücadele veren Ebubekir Efendi, arkasında pek çok cami ve okulun yanı sıra, geniş bir kültürel miras bıraktığı Cape Town'da 1880'de hayatını kaybetti.