Ssavunma sanayiindeki yerlileşme hamlesi, birçok sektörde de dönüşüm başlattı. Bu iş kollarından biri de medikal sektörü. Son 20 yılda medikal sektöründe yerlilik yüzde 15'e çıkarken, bu sektörün alt kolu dentalde bu oran yüzde 20'i aştı.

Yerlileşmede savunma sanayiinin etkisinin büyük olduğunu anlatan Diş Malzemeleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİŞSİAD) Başkanı Erkan Uçar "Bir firmamız diş için kullanılan bir ürünü üretmek için gereken hassas elektrikli motoru tedarik etmek istedi. Çinli firma motoru yazılımsız vermek istedi. İsviçreli fi rma 'savunma sanayiinde kullanırsınız' diye her ikisini de vermedi. İHA'lara özel elektrikli hassas motorlar üreten yan sanayi firmalarını bulup onlara yaptırdı" dedi.
 

SAVUNMADA KULLANIRSINIZ DEYİP VERMEDİLER

Uçar, Togg'un da ihracatta 'Türk malı' imajına katkısı olduğunu belirterek başından geçen bir anısını anlattı.

Savunma sanayiinin gelişmesi bizim için önemli hale geldi. Bir firmamız diş için kullanılan bir ürünü üretmek için gereken hassas elektrikli motoru tedarik etmek istedi. Çinli firma motoru yazılımsız vermek istedi. İsviçreli firma 'ambargo var, bunu savunma sanayiinde kullanırsınız' diye her ikisini de vermedi. İHA'lara özel elektrikli hassas motorlar üreten yan sanayi firmalarını bulup onlara yaptırdı. Çok özel bu hassas motorlar, şimdi endodonti tedavisinde gerekli olan hassas cihazları üretmek için kullanılıyor.

Savunma sanayii üreticilerinden büyük destek alıyoruz. Savunma alanında mükemmel mühendisler var, hayran oldum. Ben otomotiv sektöründeki gelişmeden de mutluyum. Fas'a bir fuardayız. Müşteriye, ürettiğimiz ağıza konulan beyaz dolgu malzemesi kompoziti anlatıyoruz. Müşteri 'siz araba üretiyorsunuz' dedi. Ben 'Yok biz kompozit üretiyoruz' deyince Togg'dan bahsetti, 'araba yapan bunu yapmaz mı' dedi, ürünümüze sipariş verdi. O zaman Togg'un ihracata dolaylı katkısı olduğunu gördüm. Daha önce hiç öyle düşünmemiştim. 'Bir yerli arabamız olacak, ithalat azalacak' diye düşünürken bir ülkede araba üretiliyor olmasının katkısını o fuarda anladım.

Yorumlar 0 Yorum Var