İsveç ve Türkiye arasındaki NATO gerginliği devam ederken, Foreign Policy dergisinde dikkat çeken bir analiz yayınlandı. 

Türkiye ve İsveç arasındaki ipler Stockholm’de PKK’lıların gösterisi ve ırkçı siyasetçi Rasmus Paludan’ın Kuran-ı Kerim’i yakması ile gerilmişti. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için aylardır yürütülen üçlü mekanizma toplantılarını süresiz olarak iptal ettiğini açıklamıştı.

Erdoğan, son yaptığı açıklamalarda ise İsveç'e resti çekmiş, Finlandiya'ya ise yeşil ışık yakmış “Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Finlandiya konusunda bakışımız olumludur, İsveç boşuna uğraşma NATO'ya alınmana 'evet' demeyeceğiz." İfadelerini kullanmıştı.

Yaşanan son gelişmelerle birlikte Türkiye ve İsveç gerilimi yabancı basında sık sık gündem oluyor. Son analizlerden biri de ABD’li Foreign Policiy’den geldi.

GÜÇ SAHİBİ TÜRKİYE HAZIMSIZLIĞI

Dergi  'NATO Türkiye'nin Şantajına Karşı Durmalı' başlıklı bir yazı yayınlandı. Yazıda "İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımında son durak konumunda olan Türkiye, anlaşılır bir şekilde, NATO geri adım atmadığı sürece avantajını zorlamak istiyor. Mayıs ayında yapılacak Türkiye genel seçimlerinden sonra Ankara'nın pozisyonunun yumuşayacağına dair bahse girmek güvensiz ve akıllıca olmaz" ifadelerine yer verilerek NATO'nun Türkiye'ye karşı "siyasi cesaret" gerektiren adımlar atması gerektiği savunuldu.

Yazıda 'Türkiye’nin NATO'nun komşuları için istikrar sağlayıcı bir güç olarak karışık bir sicile sahip' olduğu ve 'Doğu Akdeniz'de tartışmalı ve yasadışı sondaj faaliyetleri yürüttüğü' öne sürüldü.

Yazıda ayrıca 'Türkiye, Libya ile bir enerji anlaşması imzaladı. NATO müttefiki olan Yunanistan'a karşı saldırgan söylemler ve güç gösterileri kullanıyor.' ifadelerine yer verilerek Türkiye'nin ittifakın değerlerine ve stratejik çıkarlarına aykırı politikalar yürüttüğü iddia edildi.

 

Yorumlar 0 Yorum Var