ABD'nin 2002 yılında gerçekleştirdiği Millennium Challenge isimli tatbikatta Türkiye’nin günümüzde yaşadığı deprem afetine benzer senaryoların yer aldığı, deprem sonrasında ‘Kırmızı Ülke’de darbe ve işgal gerçekleştirileceği kurgulanmış.
Kahramanmaraş'ta art arda meydana gelen büyük depremlerin ardından Türkiye yaralarını sarmaya, enkaz altındaki vatandaşlarını kurtarmaya çalışırken, ABD ile ilgili dikkat çeken bir olay ortaya çıktı. ABD'de 2002 yılında yapılan “Millennium Challenge” isimli tatbikatta ismi verilmeyen bir ülkenin deprem sonrası işgal edilmesine ilişkin senaryonun işlendiği belirlendi.
“ŞİDDETLİ DEPREM GEÇİRMİŞ BİR ORTADOĞU ÜLKESİ”
Edinilen bilgilere göre, ABD Müşterek Kuvvetler Komutanlığı’nın Milenyum Mücadelesi 2002 (MC02) tatbikatı 24 Temmuz-15 Ağustos 2002 tarihleri arasında ABD ordusu içerisinde sanal bir tatbikat olarak gerçekleştirildi. Tatbikatta “Mavi Takım” ve “Kırmızı Takım” yer aldı. ABD ordusu “Mavi Takım” olurken, düşman ülke olarak sınıflanan “Kırmızı Takım”ın ismi verilmedi. Tatbikatta Kırmızı Takım şöyle tarif ediliyor: “Ortadoğu’da bir ülke”, “Bir ada ülkesiyle problem yaşıyor”, “Mülteci nüfusu fazla”, “Şiddetli bir deprem geçirmiş.”
250 milyon dolara mal olan tatbikatta mavi ve kırmızı takım olmak üzere ikiye bölünen ABD ordusu sanal ortamda bir senaryo kurularak savaştırıldı.
752 sayfalık “US Joint Forces Command Millennium Challenge 2002: Experiment Report” adı altında yayımlanan tatbikat raporunda senaryo şöyle sıralanıyor:
“Kırmızı Takım” ülkesinde şiddetli bir deprem yaşanıyor. Deprem sonrası iç karışıklığa sürüklenen ülke, uluslararası yardım talep ediyor. Yardım talebinin ardından ABD ordusu söz konusu ülkeye hareket ediyor. Ancak ABD ordusu, bu sevkiyatında yanında çok fazla askeri unsur götürüyor. Kırmızı ülke, askeri varlığın fazla olduğunu görünce, iki ülke askerleri arasında çatışma çıkıyor. Yaşanan çatışma savaşa dönüşürken, ABD ordusu kırmızı ülkeyi 96 saat içerisinde işgal ediyor.
Raporun 12’inci sayfasında, Kırmızı ülkesinin deprem sonrası işgaline dayanan bir simülasyon mevcut. Simülasyona göre Kırmızı ülkesi doğal afet yaşıyor ve hukuki olarak sahip olmadığı adalar Mavi Takım tarafından ele geçiriliyor.
RAKAMLAR TESADÜF MÜ?
Tatbikatta Kırmızı Takım’ın hangi ülkeyi sembolize ettiği açıkça belirtilmiyor. “ABD’nin Türkiye’yi işgal planı” olarak iddia edilen Millennium Challenge 2002 tatbikatında öne çıkan rakamların da derin manaları olduğu ifade ediliyor.
ABD’nin tatbikatının başlangıç tarihi 24 Temmuz. Bu tarih, Lozan Barış Anlaşmasının yıldönümü olarak öne çıkıyor. Tatbikatın süresi 22 gün. Türkiye, Sakarya Meydan Muharebesi’nde Yunan işgalcileri 22 günde mağlup etmişti.
Diğer dikkat çeken rakam ise ABD kuvvetlerinin “Kırmızı” ülkeyi 96 saatte işgal etmesi. Tatbikatın yapıldığı dönemde, dünyada seferberlik emrini 96 saatte gerçekleştirebilen tek ordunun Türk Silahlı Kuvvetleri olduğu biliniyor.
CİHAT YAYCI 'DARBE' SÖYLEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (TÜRK-DEGS) Başkanı, İstanbul Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, söz konusu tatbikatın Türkiye’yi hedef aldığını söylüyor. Müstafi Tümamiral Yaycı, ABD’nin tatbikatını şöyle özetliyor:
“Hedef ülke, bazı denizyollarını kontrol etmektedir. Bir ada ülkesiyle şiddetli sorunları vardır. Bu ülkede çok büyük bir deprem olur. Sivil hükümet depremle mücadele edemez ve kaos durumunda ordu duruma el koyar. Uluslararası yardım çağrısı yapılır. ABD yardımlarının kendi askerleri tarafından yapılmasını şart koyar. Böylece ülkeye girmekte olan ABD askerlerinin miktar ve faaliyetlerinden kuşkulanan hedef ülke ordusuyla ABD ordusu arasında savaş çıkar ve ülke 96 saat içinde işgal edilir.”
ABD’nin bu bölgede bir deprem öngörüsü olduğunu söyleyen Cihat Yaycı, “Adamlar bu öngörüye göre bir plan yapmış ama ülke ismi geçmiyor planda. Ancak Associated Press, bu ülkenin Türkiye olduğunu söylüyor. Bu tatbikat NATO tatbikatı değil, ABD'nin tatbikatı. Ve Türkiye 2002’de bu tatbikata davet edilmedi.”
"ABD’nin yer bilimcilerinin, bizim yer bilimciler gibi bir bölgede depremi verilere göre tahmin etmiş olması son derece doğaldır" diyen Cihat Yaycı, “ABD Silahlı Kuvvetleri de bu öngörüye göre bir senaryo oluşturarak tatbikat planlaması yapmış, planda ABD karşısındaki ülkenin ismi hedef ülke olarak belirtilmiştir." dedi.
ABD'nin Millennium Challenge 2002 tatbikatını Haber7'ye değerlendiren Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, tatbikatta yaşanan büyük deprem sonrası ülkede iç karışıklık yaşandığı ve sivil hükümetin görevini yapamadığı gerekçesiyle silahlı kuvvetlerin yönetime el koyduğunun belirtildiğini söyledi. Yaycı, “Türkiye'de de şu an tüm ülkede sıkıyönetim ilan edilsin diyenler var. Bu safhayı atlamayalım.” ifadesini kullandı.
UÇAK GEMİSİYLE NE YAPILACAK?
Sözü, günümüzde ağır bir deprem yaşayan Türkiye’ye ABD tarafından USS George H.W. Bush Savaş Gemisi’ni gönderme teklifine getiren Doç. Dr. Cihat Yaycı, “Türkiye Cumhuriyeti devletinin deniz kuvvetleri, ne talep edilmiş de kapasitesini aşmış, dolayısıyla dışarıdan bir deniz kuvvetleri çağırılmasına sebep olmuş. Böyle bir şey yok. Ayrıca deprem denize kıyısı olan sadece İskenderun’u etkiledi. Diğer bölgelerin hepsi kara bölgesi. Uçak gemisiyle ne yapılacak burada? Uçak gemisine ne ihtiyacımız var? Şu anda silahlı kuvvetlerimizin kapasitesini aşan bir durum mu var?” dedi.
O GEMİYİ İSTEYENLER KİMLER?
FETÖ'cülerin ABD gemisinin gelmesi yönünde açıklamalarda bulunduğunu belirten Yaycı, “Ben bunu dillendirince FETÖ'cüler bana saldırıyor. ‘Demekki bir oyun var’ hissine katılıyoruz. Bir FETÖ'cünün, bir PKK'lının memletin iyiliğini düşünmesi mümkün müdür? Değildir.” sözlerini sarf etti.