İç savaş çağrılarının yapıldığı, seçilmiş liderlere ağır küfürlerin edildiği, İslam’a, Peygamber Efendimize ve Kur’an-ı Kerim’e aşağılık ithamların yöneltildiği, uyuşturucuyu özendirici başlık ve yorumların yer aldığı; sahte ihbarlar, yalan haberler, ölüm tehditleri, terör örgütlerine övgüler gibi binlerce skandal içerik ve yazının yer aldığı “Ekşisözlük” sonunda kapatıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla “eksisozluk.com” sitesine 21 Şubat 2023 tarihi itibariyle 490.05.01.2023.-100029 sayılı kararla erişim engeli getirildi.

Yasadışı içerik yuvasına dönüşen Ekşisözlük’te son olarak deprem sürecinde akla hayale gelmeyecek yalan ve iftiralar üretilerek kaos amaçlı yayınlar yapıldı. Haber7’nin derlediği Ekşisözlük’teki “bu kadar da olmaz” dedirten yüzlerce içerik, erişim engelinin yerinde bir karar olduğunu gösteriyor.

İşte nefret yuvası Ekşisözlük'te geçmişten bugüne sergilenen rezaletlerden bazıları:

DEPREM YALANLARI

Depremin ilk anından itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın devletin tüm imkanlarını seferber etmesine rağmen, Ekşi Sözlük yazarları Başkan Erdoğan’ın depreme müdahaleyi engellediği yalanına yer verildi.

Deprem haberinin duyulmasının hemen ardından binlerce Mehmetçik'in bölgeye sevk edilmesine rağmen Ekşi Sözlük’te, askerlerin 3 gün boyunca kışlada bekletildiği yalanına imza attı.

Ekşi Sözlük yazarları, açtıkları başlıkta 'Deprem kolilerini çalan askerler' iftirasını attı.

İspanya'dan gelen arama kurtarma ekiplerinin günler süren çalışmaları sonrası ülkelerine dönüşlerini çarpıtan Ekşi Sözlük, bu ekiplerin hükümet tarafından kovulduğu yalanını ortaya attı. Ancak İspanyol ekipleri ülkelerine dönerken Türkiye'den duydukları memnuniyeti dile getirerek “Halk en zor döneminde bize çok cömert ve misafirperver davrandı” dedi.

Ekşi Sözlük’teki yalanlardan bir tanesi de, şarkıcı Haluk Levent’in kurucusu olduğu Ahbap Derneği ile ilgili oldu. Ekşi Sözlük yazarları, bu derneğe devlet tarafından el konulacağını iddia ederek halkı galeyana getirmeye çalıştı.

Depremzedelerin enkazdan çıkarılma işlemini sağlık ekiplerinin yapması gerektiğine yönelik tedbiri görmezden gelen Ekşi Sözlük, gönüllülerin enkazda çalıştığını ancak depremzedenin enkazdan çıkarılma aşamasına gelindiğinde AFAD ekiplerinin geldiğini yazdı.

Ekiplerin günlerdir yemeden içmeden en ufak sesi bile değerlendirerek çalışmasına rağmen, Ekşi Sözlük yazarları canlı insan bulunan enkazda moloz temizlemesi yapıldığı yalanını ortaya attı.

Deprem bölgesinde vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak için bulunan güvenlik güçlerimize de iftira atıldı. Ekşi Sözlük’te kolluk kuvvetlerinin vatandaşlara işkence etmek için bölgeye gönderildiği yalanı yazıldı.

Diğer bir başlıkta arama kurtarma çalışmaları devam ediyorken, depremin 3. gününde enkaza iş makinesi çıkartıldığı iddia edildi.

Hatay Samandağ’da 4 oğlunu, eşini, anne-babasını ve 9 akrabasını kaybeden vatandaşın “Kaderimiz bu. Sağ olsun hükümetimiz destekliyor bizi. Reis babamıza inanıyorum.” şeklindeki metanet dolu ifadeleri üzerine Ekşisözlük’te nefret kampanyası başlatıldı. Ekşisözlük moderatörlerinden “bluewind” tarafından yapılan yorumda, “Proteo’nun (arama kurtarma köpeği) ölümü bu adamın kaybından daha derinden üzmüştür beni” ifadeleri yer aldı. Bir diğer kullanıcı, depremzedeye küfrederek, “Size üzülen z.a.i.nin vicdanini s….. diyorum. İşte öyle bir şey.” diye yazdı.

Depremde 16 yakınını kaybeden depremzedeye Ekşisözlük’te edilen küfür ve hakaretlerden bazıları şöyle:

“bildiğin beyni yanmış bu adamın. yazık.”
 

“inanın çok şeyler yazmak istiyorum ama yazamıyorum. bu adam çok hücreli olamaz.”

“şoka girmiş herhalde, akıl tutulması derdim ama olmayan şeyin tutulması nasıl olacak.”
 

“bir insanın başına daha kötü ne gelebilir bilmiyorum. aptal filan diyerek geçiştirilmeyecek kadar vahim bir durumda.”

“celladına aşık olmuş bir adamın yorumu.”

“ister kızın ister kızmayın; çekirdek ailesini, en yakanlarını kaybetmiş ve yeni ev için yalakalık yapıyor. kanım dondu.”

“ülkenin cahillik seviyesini hafife almamamız gerektiğini bas bas bağıran bir video işte.”
 

adamın cehaletinden kendisi kadar din adamları olan imamlar da suçludur, İslam diye sünni uyuşturucu madde zerkeden aldatıcılar
 

Ekşi Sözlük’te “Depremin ardından baraj patlaması” ve “Suriyeliler KYK yurdunu yağmaladı” şeklindeki kaos amaçlı yalan içerikler de algı oluşturulduktan sonra silindi. Ekşisözlük’teki son 2 haftalık süreçte paylaşımların %70’inin silinerek delil karartması yoluna gidildiği belirtildi. İşte suç teşkil eden o içeriklerden bazıları:

Hatay'da Yarseli Barajı'nın patladığı yönündeki yalan da Ekşisözlük üzerinden servis edildi. Bu yalan sebebiyle arama kurtarma ekipleri panikle kaçışırken, birçok noktada enkaz altındaki canlı insanların kurtarılması ya aksadı ya da başarısızlıkla sonuçlandı.

ERDOĞAN'A KÜFÜR, HAKARET, İFTİRA

Türkiye’nin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ağır hakaretlerin yer aldığı Ekşisözlük’teki alçak paylaşımlardan bazıları şöyle:

Ekşisözlük'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için 140 metrelik yat alındığı yalanı gündeme taşındı.

AK PARTİ VE SEÇMENLERİNE TEHDİT

İslam’a, Peygamber Efendimiz’e ve müminlere her türlü küfrün edildiği, Türkiye’nin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a alçak hakaretlerin yer aldığı, her karanlık süreçte provokatif mesajların yayınlandığı ancak hiçbir ceza ve yaptırımla karşılaşmayan Ekşisözlük.com’da AK Parti ve seçmenine tehditler savruldu. “Yaşasın darağaçları” mesajları paylaşılan, AK Parti seçmenine karşı cadı avı başlatılacağını söyleyen, kan ve gözyaşının sel gibi akacağının yazıldığı yorumlara Ekşisözlük yöneticileri hiçbir müdahalede bulunmadı.

Ekşisözlük’teki tehdit yorumlarının bazıları şöyle:

• “Kininizi diri tutun zamanı geldiğinde hiçbirine merhamet göstermeyeceğiz. Hepsinin sonu kireç kuyusu olacak.”
• “Yargılanacakları günler gelecek. Hepsinin gelecek.”  
• “Eninde sonunda devran dönecek ve bu tipler çocuklarıyla beraber kaçacak delik arayacaklar.”
• “Bir gün devran döner. Yaşasın İstiklâl Mahkemeleri, yaşasın darağaçları.”
• “Öbür dünya filan bilmem. Bu dünyada, bu ülkede hesap verecekleri günü göreceğimize inanıyorum. Bunların sonu çok kötü olacak. Göreceksiniz. “
• “Teker teker hapishane yollarını tutacakları günleri de göreceğiz.”
• “Herkes ve her yer barut gibi. Artık iş bir kıvılcıma kaldı. Bu kadar o....luğa ve haksızlığa kimsenin tahammülü kalmadı.”
• “Devran döndüğünde cadı avı başlarsa beyaz toroslar için hizmet edecek binlerce yiğitleri göreceğiz.”
• “Bir gün devran döner de bu kılığını s..... hayvanları gerekli muameleyi görürler umarım."
• “Gün gelecek bunlara su veren itfaiyenin hortumu g..... sokulur mu bilemem. Ancak tarihçe sabittir ki böyle zevk ve israf dönemlerinin sonunda kan ve gözyaşı sel olup akar.”

DİNİ VE MİLLİ DEĞERLERE KÜFÜR, HAKARET...

Son olarak Antalya'nın Serik ilçesinde Atatürk Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencilerinin Türkçe mealli Kur'an-ı Kerim'i tekmelediği görüntülerle ilgili açılan başlıkta mukaddes kitabımıza ağır ifadeler kullanıldı.

"Kutsal kitaba tekme atan liseli" başlığının altında yapılan yorumlardan bazıları şöyle: 

Benim kitabım değil sonuçta. Kutsal ise kitabın sahibi ilgilensin. 
Yalnız iyi vole atmış tebrikler. 
Seçimden sonra burada tepki gösterenlere de böyle röveşata çakacağız. 
Ne güzel de vurmuş oyna devam. 
Çocuk yetenekli hakkını yemeyin, dar alanda kısa paslaşmalar. 
Size mi kaldı haddini bildirmek? Allah beceremiyor galiba. 
Bakmışlar okuyamıyorlar, "bari işe yarasın" deyip top niyetine kullanmışlar. 
Bir masal kitabını tekmelemiş gençlerdir. Umut vadetmektedirler.

AYASOFYA'YI SATMA HAYALLERİ

Ekşi Sözlük'te bir kullanıcının açtığı "Ayasofya'yı satma" teklifine diğer kullanıcılar destek verdi. Bazıları "Ayasofya'nın cami olarak işe yaramadığını" söyleyecek kadar ileri gitti.

CAMİ SALDIRISINA METHİYELER DİZDİLER

Yeni Zelanda'da gerçekleştirilen terör saldırısından sonra Ekşi Sözlük yazarları korkunç sözler sarf etti. Bir kullanıcı, "Videoyu izlerken keşke Türkiye'ye gelip bu cuma günü camiileri temizlese diye iç geçirdim" dedi.

"Hala camilerden Arapça saçmalıkların bağırılması" diye açılan başlıkta İslam düşmanlığı yapıldı.

MÜCİZEYE HAKARET

Ekşi Sözlük'te açılan bir başlıkta, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V.) gösterdiği mucizeye ve O'na inananlara hakaret edildi. "Günümüzde hala cahil cühela kitle tarafından gündeme getirirlen safsatadır. Bu ne bilimsizliktir ya?" mesajı paylaşıldı. Başka bir mesajda, "Aha dinciler sülük gibi seri oylamaya başladı. Aferin, eksileyince Ay ortadan ikiye yarılmış olacak. Yersen" ifadeleri kullanıldı.

BAYKAR SANCISI

Dünyanın en büyük İHA-SİHA ihracatçısı BAYKAR'ın Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar'ın hayatını kaybetmesi üzerine Ekşisözlük'te nefret paylaşımları yapıldı.

O alçak ifadelerin bazıları şöyle:

TERÖR GÜZELLEME SÖZLÜĞÜ

Ekşi Sözlük'teki paylaşımlar terör örgütünün Ekşi'yi propaganda platformu gibi kullandığını da ortaya çıkardı.

İSRAİL'E UŞAKLIK

Rezalette sınır tanınmayan Ekşisözlük’te Türkiye'yi İsrail'in eyaleti gibi gösteren bir başlık açıldı. "Turkish State of İsrail" başlığının altında yapılan paylaşımda, "Efsane bir devlet olurdu. Çok değil 5-10 sene içinde süper güç seviyesinde olmasak da şu halimizden çok daha iyi durumda olurduk" denildi. 

DARBE ÇIĞIRTKANLIĞI

Ekşisözlük'te açılan bir başlıkta, halkın ayaklanması istendi. Başlığın altında yapılan bazı yorumlarda darbe çağrıları yapıldı.

CEMAATLERE ÖLÜM TEHDİDİ

Ekşisözlük'te açılan "İsmailağa Cemaati" ve "İsmailağa Cemaatini kurşuna dizeceğiz" konu başlıklarında, isimsiz kullanıcılar tarafından yapılan yorumlarda cemaat mensupları hakkında tehditler yöneltildi.

Ekşisözlük yorumcularından "mgser"in ifadeleri sitede şöyle kayıtı:

"Bir gün hepsi Fatih Meydanı'nda duvara karşı dizilip vurularak idam edilecek. İdam edilirken yakılan mermilerin faturaları çocuklarına gönderilecek."

"Punche" isimli Ekşisözlük kullanıcısının yorumu şöyle:

"İsmailağa cemaatini kurşuna dizeceğiz - O günler gelir de izleriz diye güzel bir şişe viski alıp saklamak lazım, izlerken keyifle içeriz..."

"Lhuntarn" takma isimli kullanıcının provokatif mesajı şu:

"İsmailağa cemaatini kurşuna dizeceğiz - İdam manasında gönüllü olarak yer alırım derdim ama bana kalana kadar binlerce insan zaten görev almış olur."

"Gemilerdehalimvar" kullanıcı adlı yorumcunun Ekşisözlük'teki yorumu şöyle:

"İsmailağa cemaatini kurşuna dizeceğiz - bu pedo cemaatçiler için kurşunlanmak benim gözümde çok hafif bir ceza olurdu şahsen. Ben daha yaratıcı şeyler umuyorum."

YALAN HABERLERİN MERKEZ ÜSSÜ

Yalan haber üssüne dönüşen Ekşisözlük'te üretilen gerçekdışı bilgilerden biri de, Kuleli Askeri Lisesi'nin satıldığı yönündeki başlıktı.

POLİSE YARDIMCI OLAN ESNAFI HEDEF GÖSTERDİLER

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki olayları bahane eden bir grup akşam saatlerinde Kadıköy'de polis araçlarını tekmeleyip kaçarken, Bahariye Kuruyemiş işletmesinin sahibi polise taş atıp kaçan grubu polise bildirdi. Ekşisözlük sitesinde Bahariye Kuruyemiş ve işletme sahibi fişlendi.

VİCDANSIZ SÖZLER

Suriye savaşından kaçan mültecilerin yaşadığı dramın simgesi Aylan bebeğin ölümünün 6. yılında, Ekşi Sözlük'te kan donduran ifadeler kullanıldı.

PROVOKASYON SATIRLARI

Karanlık hadiselerin tezgah merkezine dönüşen Ekşi Sözlük’te, Ankara’da muhacirler üzerinden çıkarılmak istenen olaylarla ilgili ayaklanma çağrıları yapıldı, provokatif mesajlar paylaşıldı.

Ekşi Sözlük’te olay gecesi şu yorumlarına yer verildi:

• “Provokasyon kelimesini kullanana bıçağı saplayacaksın. Bıktık lan sizin provokasyona gelmeyin lafınızdan. Bu halk mülteci konusundan er ya da geç sokağa inecek siz de göreceksiniz.”

• “Ne yazık ki ‘umarım büyüyerek yayılır’ dediğim hadise.”
• “Yok mu a... k... bi molotof kokteyli? Hep bize karşı kullanıldı. Şimdi kullanma sırası bizde”

• “Çakı atın, molotof atın o... çocuklarına, tohumuna para mı saydık?”
• “Selamünaleyküm diyenden bile irrite olan ben, en yobazıyla bile kol kola girer bu bu a... çöl farelerini s... etmek için uğraşırım. Hepsi s... gidecek utanmaz arlanmaz p..ler”
• “Umarım daha da büyür ve eylemler ülkenin her yerinde gerçekleşir.”
• “Bu kaçak Suriyelilerin hiçbiri masum değil anlayın artık. Biri bir şey yapıyorsa birini öldürüyorsa o mahalledeki diğer Suriyelilerin haberi olmadığını mı sanıyorsunuz. Muhtemelen başına taş gelen o çocuğun babasının da çok masum olduğunu düşünmüyorum ki o evi taşlamışlardır. Evet bir babanın suçunu çocuk çekmemeli ancak arada kaynama gibi durumları da o ailede olayı yapan kişi düşünmeli. Eğer bu olayların olmasını istemiyorlarsa adam gibi yaşamayı, adam gibi davranmayı öğreneceklerdi (ki o boyut çoktan geçti defolup gitmeleri gerekiyor)”

• “Umarım o bölgede yaşayan kişilerin aydınlanmasını sağlayacak bir durum olmuştur. Kimi sorumlu tutacaklarını biliyorlar. Her şerde bir hayır vardır derler, belki de bu sefer gerçekten kurtulacağız hepsinden, kim bilir.”
• “Şunlara mülteci, sığınmacı demeyin. Bayramda ülkesine bayramlaşmaya giden, kız beğenip buraya getirip evlenen mülteci mi olur. Hepsi kaçak insan başka insan değil. Türk kültürüne uygun değiller. Yallah Arabistan’a çıkan tepki gösteren herkes adamdır.”
• “Gram acımadığım görüntüler. Bu yurdunu s.. kansızları hem bizden daha rahat yaşayacaklar hem de karımızı kızımızı taciz edecek, insanımızı öldürecekler öyle mi? Yok öyle yağma. bir şekilde bu o.... kendi memleketlerine geri göndermek farz oldu artık. Yeter s... Suriyelisini de Afganını da Türkiye demeye bin şahit lazım a...”
• “Provakasyona gelin dediğim görüntülerdir. Salak salak tipler toplanmış gelmeyin diyor. Salak herif, çocuk ölmüş. Provokasyona gerek mi var? Zaten bunların olması için koskoca bir sebep var.”

Yorumlar 2 Yorum Var
  • Nafri 23.02.2023 07:29
    Bunu kapatan devlet buna üye olanları da devlette yönetici bürokrat yapıyor ne diyebiliriz ki Allah aklı selim insanların yardımcısı olsun hükümetimize ve devletimize de bir an önce hakikatleri görüp algı İle hareket etmekten kurtarsın yoksa şer odakları hiçbir zaman boş durmayacak.
  • Karaağaç 22.02.2023 18:47
    İyi takibi yapılır inşaallah. Başka bir isim altında faaliyete devam etmesine izin verilmez.