10 bilim insanımız 2010'da TSE'nin isteği üzerine 'Güvenli ve Yeşil Bina Sertifikası' hazırladı. Projede görev alan Prof. Dr. Birol Kılkış “Güvenli Yeşil Bina Sertifikası”nın deprem bölgelerinde ve TOKİ’de zorunlu olmasını istedi.

10 bilim insanı Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) isteği üzerine “Güvenli ve Yeşil Bina Sertifikası” hazırladı. Dünyada ilk ve tek olan bu sertifika tamamen yerli imkanlarla ortaya çıktı. 2010 yılında hazırlanan sistem özellikle fay hatları için geliştirildi, ancak uygulanmadı. 

TSE, 2010 yılında çevreci ve güvenli konut üretmek için bir çalışma başlattı. TSE yetkilileri, talebin, çevreci konut üretmek isteyen ancak yurt dışındaki kuruluşların istediği astronomik rakamları karşılamakta zorluk çeken Türk müteahhitlerden geldiğini bildirdi.

TSE yetkilileri, bilim insanlarıyla yaptıkları toplantılarda sadece “yeşil”in yetmeyeceğini, “güvenli konutun” da önemli olduğunu tespit ettiklerini ve çalışmalarını bu doğrultuda sürdürdüklerini söyledi. Verecekleri sertifikanın adını da “Güvenli Yeşil Bina Sertifikası” olarak değiştirdiler.

İKİ ÜÇ BİNADA HAYATA GEÇTİ

Bu çalışmaya, Maden Tetkik Enstitüsü, İller Bankası, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, TOKİ, Ankara Üniversitesi gibi çok sayıda kuruluş da destek verdi. 10 bilim insanı tarafından yapılan çalışma tamamlanmasına ve TSE'nin duyurusuna rağmen “Güvenli Yeşil Bina Sertifikası” uygulanamadı. Doğu ve Güneydoğu’da iki üç devlet binası dışında hayata geçirilemedi. Yetkililer bu sistemin neden uygulanmadığı sorusuna doyurucu bir yanıt vermedi.

‘TÜRKİYE BU SİSTEME MUHTAÇ’

“Güvenli Yeşil Bina Sertifikası” için çalışan ekipten Prof. Dr. Birol Kılkış Aydınlık’a konuştu. Hazırlık ekibinin içinde Hacettepe Üniversitesinden nükleer uzman bile olduğunu vurgulayan Kılkış “Bunun nedeni inşaatlarda kullanılan mermerler. Mermer toprak altından çıkarılıyor. Radyoaktif özellik taşıyabilir. Ama biz onları mutfakta yemek yaptığımız yerde kullanıyoruz. Bunların ölçümü yapılmıyor. Bu hassasiyeti de düşündük.” dedi.

Yorumlar 0 Yorum Var