Zor durumda olan Credit Suisse, İsviçre Merkez Bankası'ndan 54 milyar dolara yakın borçlanacağını duyurdu. 'Dr. Felaket' olan bilinen Roubini, bankanın “batamayacak kadar büyük ancak kurtarılamayacak kadar büyük” olduğunu söyledi.

FINMA ve SNB'den yapılan ortak açıklamada, ABD bankacılık sektöründeki son gelişmelerin, İsviçre kurumlarına doğrudan yayılma riskine dair göstergelerin olmadığına işaret edildi.

İsviçre'deki düzenlemelerin tüm bankaların minimum gereklilikleri karşılayan veya aşan sermaye ile likidite tamponları bulundurmasını gerektirdiği vurgulanan açıklamada, sistemik olarak önemli bankaların daha yüksek sermaye ve likidite gereksinimlerini karşılamak zorunda olduğu kaydedildi.

Açıklamada, bu gerekliliklerin büyük krizlere ve şoklara karşı direnç sağladığına işaret edilerek, Credit Suisse'in yasal sermaye ve likidite gereksinimlerini karşıladığı ifade edildi.

BANKA İLE YAKIN TEMAS HALİNDE OLUNDUĞU VURGULANDI

Credit Suisse'in borsa değeri ve borçlanma senetlerinin değerinin son günlerde piyasa tepkilerinden etkilendiği ifade edilen açıklamada, FINMA'nın banka ile yakın temas halinde olduğu vurgulandı.

Açıklamada, FINMA'nın Credit Suisse'in sistemik olarak önemli bankalar için geçerli olan daha yüksek sermaye ve likidite gerekliliklerini karşıladığını onayladığı, gerekirse SNB'nin bankaya likidite sağlayacağı bildirildi.

FINMA ve SNB'nin, gelişmeleri çok yakından takip ettiğinin altı çizilen açıklamada, finansal istikrarı sağlamak için Maliye Bakanlığı ile yakın temas halinde olunduğu kaydedildi.

AÇIKLAMALAR PEŞ PEŞE GELDİ

JPMorgan Asset Management CIO’su Bob Michele, Credit Suisse’deki sorunları “buzdağının görünen yüzü” olarak değerlendirdi. Fed’in faiz artırım döngüsünün gecikmeli etkileri olduğuna ve bunun küresel ekonomi için daha geniş çaplı problemler yaratabileceğine işaret eden Michele, “Daha fazla sıkıntı olacak” diye konuştu.

Federated Hermes Kıdemli Hisse Stratejisti Linda Duessel da banka hisselerinde biraz daha baskı beklediğini belirtti.

Bloomberg Opinion yazarı Paul Davies ise Credit Suisse’in bilanço temellerinin sağlam olduğunu ve bu “kasırgayı” finansal tabloya zarar vermeden atlatıp atlatamayacağının çok önemli olduğunu belirtti.

Krizleri bilen isim olarak bilinen ekonomist Nouriel Roubini, Credit Suisse’in “batamayacak kadar büyük ancak kurtarılamayacak kadar büyük” olabileceğinden endişe duyduğunu söyledi. Roubini, “Düzenleyici kurumların bir kurtarma planı oluşturacak kaynaklara sahip olup olmadığı belirsiz” dedi

Eski ABD Hazine Bakanı Larry Summers da 22 Mart’ta Fed’den artık 50 baz puanlık bir artış beklemediğini, ancak 25 baz puanlık bir artışın da masadan kalkması halinde piyasaların krizin boyutu konusunda endişe duyacağını belirtti.

BlackRock CEO’su Larry Fink on yılı aşkın bir süre boyunca kolay para ve düşük faiz oranları sırasında mali sistemde oluşan çatlaklardan yüksek sesle endişe duyarak, bankacılık krizinin Silikon Vadisi Bankası'nın iflasının ötesine geçebileceğini söyledi.

Dünyanın en büyük fon yönetim şirketinin CEO’su olan Fink Çarşamba günü yaptığı yazılı açıklamada, “Domino taşları düşmeye mi başladı? Hasarın ne kadar yaygın olduğunu bilmek için henüz çok erken” ifadelerini kullandı.

Öte yandan AB Komisyonu Finansal Hizmetlerden Sorumlu Üyesi Mairead McGuinness, AB bankacılık sektörünün genel olarak iyi durumda olduğunu, ABD'deki banka iflaslarının Avrupa'yı doğrudan etkilemesini beklemediklerini söyledi.

Yorumlar 0 Yorum Var