Savunma sanayisinin gücüne güç katacak dev proje bugün Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla hizmete girdi.

DÜNYA BOR REZERVİNİN YÜZDE 73'Ü TÜRKİYE'DE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, dünya bor rezervinin yüzde 73'üne sahip olan Türkiye'de, Eti Maden geçen yıl 1 milyar 321 milyon dolarlık satış geliriyle rekor kırdı. Türkiye'nin ilk ve stratejik tesislerinden biri olacak, savunma sanayisinin gücüne güç katacak Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bor karbür konusunda merak edilenlere ilişkin videolu paylaşım yaptı.

Dünya bor rezervlerinin yaklaşık yüzde 73'ünün Türkiye'de bulunduğuna işaret edilen videoda, şu ifadelere yer verildi:

"Savunma sanayi, otomotiv, uzay ve havacılık, elektronik, nükleer endüstri, hepsi de bor elementi ve bor bileşiklerinin kullanıldığı stratejik sektörler. Türkiye yeni bir teknolojiyle tanışıyor: bor karbür. Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi kendi alanında ülkemizde ilk, dünyadaysa sayılı örneklerden bir tanesi. Borik asit ve bir miktar karbon kaynağı 2400 derecede gerçekleşen tepkimeyle bor karbüre dönüşüyor. Yüksek kimyasal tepkimeye ve yüksek sıcaklığa dayanıklı elmas ve kübik bor nitrürden sonra dünyanın en sert üçüncü malzemesi. Hem de düşük yoğunluğa sahip. Bor karbürle güçlendirilmiş bir çelik yelek. Normal bir çelik yeleğin üçte biri oranında hafif ve çok daha dayanıklı. Bu projeyle birlikte zırh üretimi için ham madde temininde dışa bağımlılık tarih olacak. Zırhlı araçlar, nükleer reaktör kontrol çubukları, roket yakıtı, helikopter pervanesi. Bor karbürün kullanıldığı stratejik ürünlerin yalnızca birkaç tanesi. Bu yatırımla Türkiye, dünya bor liderliğini perçinliyor ve yepyeni bir teknolojiye kavuşuyor."

Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi, bugün Balıkesir'in Bandırma ilçesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı. Toplamda 279 kişinin istihdam edileceği tesiste, yılda 1000 ton bor karbür üretimi yapılacak.

Bor karbür kullanılarak üretilen zırh, roket nozulu gibi malzemelerde değeri 35.000 kata kadar artabiliyor.

Yorumlar 54 Yorum Var
  • Türk 20.03.2023 09:29
    Elhamdülillah.. Allah emeği geçenlerden razı olsun.. Bu konuda biraz gecikmiştik ama çok şükür hayata geçti artık..
  • bülent 20.03.2023 09:07
    Rüyamızda görmediğimiz işler yapılıyor, savaş uçakları , hızlı tren, savaş helikopterleri, marmaray, İstanbul hava limanı.. vs vs say say bitmez, bunların arkasında güçlü bir siyasi irade olmadan olmaz.. Yani Reis, gerisi yalan...
  • Mustafa 20.03.2023 09:07
    Bu maden başka bir ülkede olmuş olsaydı o ülke uçmuştu biz hala aynı yerde.
  • Karadeniz 20.03.2023 08:54
    Bu tesis derhal tamamen Devletin kontrolüne ve halkın da ortak olduğu bir şekle dönüşmeli ki..! Hiçbir siyasi gelip tesise herhangi bir tasarruf la müdahale edemesin
  • CY Ankara 20.03.2023 08:23
    Çok iyi bir yatırım. Allah razı olsun . Yabancı ülkelere sattığımız , İşlenmiş Bor ürünlerinin 1 gramını ; Eskiden bir kamyon bor madeni olarak aynı paraya satıyorduk.
Daha fazla yorum görüntüle