Geçmişte “muhtar bile olamaz” diyerek önünü tıkamaya çalıştıkları Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerine girememesi için bazı çevrelerin girişimi devam ediyor.

Kamuoyunda “CHP’nin hukukçusu” olarak lanse edilen 7 isim, Başkan Erdoğan’ın 14 Mayıs 2023 tarihindeki seçimde aday olamayacağını savundu. Eski Yargıtay Daire Başkanı Hamdi Yaver Aktan, eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, avukat Şenal Sarıhan gibi hukukçular, Erdoğan’ın adaylığının kabul edilmesi yönünde karar verenlerin de yargılanması gerektiği yönünde tehditvari ifadeler kullandı.

Anayasa’daki “2 defa seçilme” kuralı üzerinden gündeme taşınan iddialar, 2017 yılındaki Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinin ardından ilk cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 yılında bu sistemde ikinci defa aday olacağı gerçeği perdeleniyor.


Hukukçuların açıklamasının, 6’lı koalisyonda “Cumhurbaşkanlığı yardımcılarının sayısı ve görevleri” ile ilgili tartışmaların ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın son sözleriyle birlikte yeniden alevlenmesi üzerine yapılması dikkat çekti.

İşte CHP’li hukukçuların Erdoğan’ın adaylığına karşı yaptıkları o açıklamalar:

Eski Yargıtay Daire Başkanı Hamdi Yaver Aktan:

“Anayasanın 101. maddesinin ikinci fıkrasında ‘Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir’ diye düzenleme var. Bu düzenleme daha sonra yapılan değişikliklerle olsa bile bir değişikliğe uğramadı aynı yerinde duruyor.”

Anayasa hukukçusu ve CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu:

“İbrahim Kaboğlu: Çok açık ve net. Beş yılda bir halk tarafından cumhurbaşkanı seçilir ve bir kimse en fazla iki kere seçilebilir. Bu hükme bir daha dokunmadılar.”

Anayasa hukukçusu ve 24. Dönem CHP Milletvekili Süheyl Batum:

“Cumhurbaşkanı üçüncü defa aday olamaz. Hukuken olamaz. Dinlemeden yaparlarsa iktidarı gasp etme gibi bir durum ortaya çıkar.”

Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan:

“Cambazlıklarla hukuk ayaklar altına alınamaz. Bu cambazlıktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan iki kez seçildi. Bir daha seçilemez.”

Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı ve CHP Üyesi Ömer Faruk Eminağaoğlu:

“Anayasa çok açık. Gerçek bilgi ve belgelere aykırı biçimde adaylığın kabul edilmesi, kabul kararı verenlerin hukuki ve cezai sorumluluğunu gerektirir. Bir görev suçu söz konusu olduğu için Yüce Divan’da yargılanması söz konusu olabilir.”

Hukukçu Metin Günday:

“Anayasanın 101. maddesinin açık hükmü karşısında bunun (3. kez aday) mümkün olmadığını öteden beri savunan bir insanım.”

Avukat Şenal Sarıhan:

“Yeniden aday olması mümkün değil. Tersi Anayasa ihlali olur.”

FİKİR 6'LI KOALİSYONUN

Altılı koalisyon masasının 26 Ocak'ta yayınladığı mutabakat metninde, Cummhurbaşkanı Eerdoğan'ın adaylığına karşı çıkılan şu maddeye yer verilmişti:

"Cumhurbaşkanının, Anayasa'ya aykırı olarak üçüncü kez adaylığını ilan etmesi demokrasi tarihimize eklediği bir diğer kara sayfadır. Anayasa'yı yok sayan bu baş boşluğu kabul etmediğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız."

KILIÇDAROĞLU BİR ÖYLE BİR BÖYLE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 4 Şubat 2022'de katıldığı bir canlı yayın programında kendisine yöneltilen, "Erdoğan’ın adaylığına karşı üçüncü dönem itirazı yapacak mısınız?" sorusuna ise şu cevabı vermişti:

"Yok hayır. Net; aday olmak istiyorsa buyursun gelsin, millet herkesin boyunun ölçüsünü verecektir. Özel bir tartışma yapmayacağız. Bu tartışmalar artık geride kalmalı. Biz yapmayacağız. Başkaları tartışırsa ona bir şey diyemeyiz, en azından biz yapmayacağız."

TANE TANE ANLATTI, CHP'NİN HUKUKÇULARI YİNE ANLAMADI

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Başkan Erdoğan’ın adaylığı ile ilgili manipülasyonlara şöyle cevap vermişti:

“Cumhurbaşkanımız, eski parlamenter sistemde 2014 yılında Cumhurbaşkanı seçildi. O zamanki seçim neye dayanarak oldu? Eski Anayasa’nın 101’inci maddesine göre. Buna göre bir kere seçildi. Fakat 2018’de seçilirken bu ‘101’ var mı, yok mu? 30 Nisan 2018’de kalkmış.

Seçim Haziran’da oldu. Yani Cumhurbaşkanı’mız 2014’te seçildiği 101. maddeye göre bir kere seçilmiş. ‘İki kere seçilebilir’ diyor ama o 101’inci madde kalkmış. Yerine 30 Nisan 2018’de yeni bir 101’inci madde yürürlüğe girmiş.

Bu 101’inci maddeye göre de, 2018’de seçilmiş.

Bu yeni 101’inci madde diyor ki; iki kere seçilebilir.

Yani ‘Cumhurbaşkanı iki defa seçilemez’ dediğimiz şeyi neye dayandıracağız biz? 101’inci maddeye… Hangi 101’inci maddeye? Bu 101’e (eski) dayandırabilir miyiz? Yürürlükten kalkmış…”

Yorumlar 7 Yorum Var
  • Misafir 19.03.2023 23:15
    Yenilgiye şimdiden bahane
  • Çiçek. 19.03.2023 21:11
    Nefretleriyle ÖLÜRLER ALLAH IN İZNİYLE GÖZ DİKMİŞLER ER DOGANIN. YERİNE DARBEYLE ÖLDÜRMEYİ Denediler HALKIDA öldürmeyi denediler ALLAH FIRSAT VERMEDİ ALLAH KIYAMETE KADAR FIRSAT VERMESİN Kötülere katillere hainlere İslam fDÜŞMANLARINA kötülük yapmalarına fırsat vermesin İNŞALLAH AMİN
  • Turan bı Kürt 19.03.2023 19:49
    Gugukcular anlamaz hukukçular anlar
  • osmanoğlu2023 19.03.2023 19:27
    bunların bandı ikidebir böyle takılıyor papağan kuşu gibi tekrarlar durur!
  • osmanoğlu2023 19.03.2023 19:13
    bize hikaye anlatmayın! işte er meydanı! biz Reisimizi desteliyeceğiz sizlerde nekdar laf cambazlarınız varsa çağırın bakalım millet sizin laf salatalarınıza oy verecekmi? avucunuzu yalarsınız... yalancı demokratlar sizi...
Daha fazla yorum görüntüle