ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), F-35 savaş uçaklarının sadece yarısının operasyonel olduğunu aktardı. Bu oran; gösteri uçuşları, eğitim ve test gibi detaylar dışarı konulduğunda yüzde 30'un altına kadar düşüyor.
ABD'nin, Rusya'dan S-400 alımı sebebiyle Türkiye'yi çıkardığı F-35 programında aksamalar devam ediyor.
Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi'ne yazılı ifade veren Hava Kuvvetleri Korgeneral Michael Schmidt, Şubat ayı itibariyle, F-35 savaş uçaklarının sadece yarısının (Yüzde 53,1) göreve hazır olduğunu aktardı.
HEDEFTEN ÇOK UZAKTALAR
Yüzde 65'lik hedeften çok uzak kaldıklarını ve bunun kabul edilemez olduğunu söyleyen Pentagon yetkilisi; gösteri uçuşları, eğitim ve test gibi detaylar dışarı konulduğunda, tüm görevleri tam kabiliyetle yerine getirebilen jet oranının yüzde 30'un altında kaldığını belirtti.
2020'DE DE BENZER BİR DURUM YAŞANMIŞTI
540'tan fazla F-35'ten oluşan ABD Hava Kuvvetleri, 2020 yılında da benzer sorunlar yaşamış, o dönem tam kabiliyet gücü yüzde 39'a düşmüştü.
HEDEF BİR YIL İÇİNDE YÜZDE 10 ARTIŞ SAĞLAMAK
Aynı zamanda F-35 programının yöneticisi olan Schmidt, yeni sancılı süreç için, "Bu kabul edilemez ve hazır olma durumunu en üst düzeye çıkarmak benim en birinci önceliğimdir" dedi.
Schmidt, hedefinin önümüzdeki 1 yıl içinde bu oranı en az yüzde 10 arttırmak olduğunu kaydetti.
F-35 UÇAKLARI NEDEN HARBE HAZIR DEĞİL?
Söz konusu rakamların geçici bir düşüş mü yoksa uzun vadeli bir eğilimin başlangıcını mı temsil ettiği net değil.
Pentagon yetkilisi Schmidt'in açıklamasında, uçakların göreve hazır olma durumundaki düşüşün nedenleri belirtilmiyor ancak geçmişte yedek parça eksikliğinin yanı sıra motor bileşenlerinin beklenenden daha sık arıza çıkarması yaşanan sıkıntının en önemli sebepleri olarak gösterilmişti.