AKINCI TİHA’dan atılan İHA-230 füzesinin 140 kilometreden hedefi vurması Türkiye için yeni bir dönemin kapısını aralıyor. Türkiye, bu atışla ilk kez havadan atılan balistik füze gibi son derece stratejik bir imkana kavuşmuş oldu.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir koordinesinde yürütülen işlerde kritik virajlar bir bir dönülüyor. Milli Muharip Uçak, Hürjet, Yeni Nesil Altay Tankı, KIZILELMA gibi platformlarda yaşanan gelişmelere bu kez son derece stratejik bir füze testi eklendi.

TRT Haber'den Sertaç Aksan'ın haberine göre; yerli ve milli imkanlarla ROKETSAN tarafından geliştirilen ve ilk kez bir hava aracından atılan İHA-230 füzesi test atışında 140 kilometre mesafeden hedefi tam isabetle vurdu. Peki bu atış neden önemliydi, İHA-230 hangi tür hedeflere karşı kullanılabilecek? Yakın gelecekte benzer atışlar görmemiz ne kadar mümkün?

TÜRKİYE İLK KEZ BÖYLE BİR FÜZEYE SAHİP OLDU

İHA-230 Süpersonik Balistik Füze kategorisinde yer alıyor. Bu atışla Türkiye ilk kez havadan atılan balistik bir füzeyi yerli/milli imkanlara üretmiş ve bunu başarıyla test etmiş ülkeler kategorisinde yer alıyor.

İHA-230 füzesi aslında tek günde ortaya çıkmış bir proje değil… Bu noktada, ROKETSAN’ın karadan karaya atmak üzere geliştirdiği balistik füze sistemi olan TRG-230’u anımsamak gerekiyor. Söz konusu füze halihazırda harp sahasında kullanılıyor.

Türk savunma sanayiinde ortaya bir ürün konduktan sonra onun çok hızla geliştirildiğini ve ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitli varyasyonlarının ortaya çıkarılabildiğini biliyoruz. İHA-230’un da benzer bir hikayesi var.

Sahadan gelen talepler doğrultusunda, TRG-230’un havadan ateşlenebilecek bir versiyonu üzerine yoğunlaşıldı. ROKETSAN ve BAYKAR mühendislerinin yoğun çabası sonrasında hem füze hem de füzenin ateşleneceği platformla ilgili çalışmalar hızla tamamlandı. Ve ortaya 140 kilometrenin üzerinde menzile ulaşabilen İHA-230 çıktı.

İHA-230, TRG-230’dan 10 kilogram daha ağır olmasına rağmen iki kat daha fazla menzile erişebiliyor. Bunun temel sebebi, söz konusu füzenin hava aracından ateşleniyor olması. Yaklaşık 20-30 bin feet aralığından ateşlenen İHA-230 haliyle çok daha hızlı ve uzun yol alabiliyor.

Yorumlar 6 Yorum Var
  • abdullah 23 05.04.2023 14:25
    savaştan çıkan devletler sanayi ,teknoloji devrimi yaparken bizler şapka,yazı,kılık kıyafet ,inanç devrimi yaptık çünkü ülke geri kalsın gelişmesin avrupanın kölesi olsun isteniyordu. osmanlının yıkılmasından beri belimizi doğrultamadık.Bir osmanlı torununun başa gelmesi ile eski günlerimize dönmeye başladık.durmak yok yola devam.
  • Hasan 04.04.2023 16:58
    Seksen sene nasıl geçti...! Birde son yirmi yıla özellikle fetö darbesinden sonrasına bakarmısınız.. Savunma sanayii de en öndeyiz. Altyapı yatırım yoğunluğunda Dünya şampiyonuyuz.... Allahım bunu başaranları koru....Ayakkarına taş degmesin...
  • Harbici 04.04.2023 15:07
    Chp genel merkezin yanından bir geçse …..
  • Abdullah 04.04.2023 14:06
    Hava hava fuzeside olur bu
  • Mehmet 04.04.2023 13:26
    Maşallah.
Daha fazla yorum görüntüle