Türkiye'yle sınırların karşılıklı açılması için olumlu mesajlar veren Paşinyan, Ermenistan ile Azerbaycan arasında toprak mücadelesinin bitmesi gerektiğini söyleyerek, 1991 yılındaki sınırlara geri dönme teklifi yaptı.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, hükümetin eylem planına ilişkin 2022 raporunun görüşüldüğü meclis oturumunda, Türkiye-Ermenistan ilişkilerine dair konuştu.
Nikol Paşinyan, "Ülkelerimiz arasında normal ilişkiler kurmak için büyük bir fırsat var" ifadelerini kullandı. Maraş depremlerini hatırlatan Paşinyan, bu fırsatın "depreme insani, iyi komşuluk değerlerine dayalı bir mantıkla yanıt vermeye karar verdiklerinde arttığını" söyledi.
"SINIRIN YENİDEN AÇILACAĞINI UMUYORUM"
"Türk hükümeti ve kamuoyunun da Ermenistan'ın eylemlerini bu şekilde algılayıp kabul ettiğini" aktaran Ermenistan Başbakanı Paşinyan, "Tarihi ve ilgili konuları algılama perspektifleri değişmemiş olsaydı, arama kurtarma ekibi ve insani yardım gönderme kararı almayacaktık. Türkiye de Ermenistan'ın samimiyetine inanmasaydı, kurtarma ekibi ve yardım için Margara Köprüsü'nü açmazdı" dedi.
Ermenistan-Türkiye sınırının yakında açılmasını umduğunu ve bunun iyi komşuluk ve normal ilişkilerin gelişmesi için temel oluşturacağını kaydeden Paşinyan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan'ın Ankara ziyaretini hatırlatarak, "Mirzoyan'ın Ankara ziyareti sırasında Türkiye Dışişleri Bakanlığı önünde dalgalanan düzinelerce Ermenistan bayrağı, sadece bir protokol özelliği değil, umutsuzluk içinde umudun bulunabileceğine dair şaşırtıcı bir farkındalıktı. Ermenistan ve Türkiye bayrakları, ilişkilerimizin ve yıkıcı depremin yıkıntıları üzerine çekildi" ifadelerini kullandı.
"1991 YILINDAKİ HARİTAYA DÖNELİM"
Paşinyan ayrıca, Ermenistan ile Azerbaycan arasında barış anlaşmasına yönelik müzakerelerin gidişatına ilişkin de açıklama yaptı.
İki ülkenin birbirinin toprak bütünlüğünü tanımanın ve gelecekteki toprak iddialarından kaçınmanın önemini vurgulayan Paşinyan, "Barışın sağlanması ve Ermenistan'ın gelişmesi için, 1991 yılındaki sınırları kabul etmemiz gerekiyor. Diğer ülkelerden herhangi bir toprak talebimiz olmadığı gibi asla da olmayacak" dedi.
Azerbaycan, SSCB'nin dağılmasından iki ay önce bağımsızlığını ilan etti. Bu ilanın ardından Ermenilerin ağırlıklı yaşadığı Dağlık Karabağ bölgesi Azerbaycan tarafında kaldı. Bunu kabul etmeyen Ermenistan, Birinci Dağlık Karabağ savaşını başlattı. Ardından da katliamlarla Azerbaycan topraklarını işgal etti. Söz konusu durum, 2020 yılında 44 gün süren İkinci Dağlık Karabağ savaşıyla son buldu.