Firmalar “12 bin TL’ye eleman bulamıyoruz. Maaşları artırıyoruz. Bu da ücretlere yansıyor” dedi.

Kargo ücretlerine fahiş zam yapıldı. Firmalar, son bir yılda 3 defa fiyatlarını artırdı. Yılbaşında özel bir şirketin ortalama 30 TL olan taşıma ücretinin 60 liraya çıktığı belirtildi. 

Sosyal medyada kullanıcılar, akaryakıtın ucuzlamasına rağmen kargo fiyatlarındaki büyük artışa tepki gösterdi. Firmalar ise yapılan zamların akaryakıtla ilgili değil, çalışan maaşlarında yaşanan artışla olduğun ifade etti. 

Sektörün büyük kargo şirketlerinden birinde şube müdürü olarak görev yapan Ramazan Buldu, pandemide evlere servis yapan online yemek şirketlerinin büyüdüğünü, sektördeki motokurye potansiyelinin çoğunu aldığını hatırlattı. 

Türkiye gazetesine konuşan Buldu, "Şu sıralar çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Ortalama bir kurye maaşı 10-12 bin lira; bugünlerde 15 bin liranın üzerinde para isteyenler var. Sigorta ve yemek ücretleri de üstüne eklenince bir çalışanın maaşı 20 bin lirayı geçiyor. Biz de bu çalışan maaşı artışlarını fiyatlara yansıtmak zorunda kalıyoruz" ifadelerini kullandı.

Buldu'nun aktardığına göre, online yemek sektöründe motokuryelere daha fazla maaş ödeniyor. Ayrıca prim usulü ve mesai saatinin de kargoya göre düşük olması tercih sebebi olarak gösteriliyor. Kargo sektöründeki istihdam açığından dolayı teslimatlar da gecikiyor.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • CBR 05.05.2023 17:28
    Ptt şirket aracılığıyla 11.500 lira maaş veriyor. Eleman bulamıyor,bulamamaya da devam edecektir.Halbuki taşeron firmayı aradan çıkarıp elemanı kendi bünyesine alarak taşerona vereceği parayı elemanına verse bu sorunu çözer ve işle alakalı gecikme vb. sıkıntıları da gidermiş olur.