Yunanistan'da seçim sonuçları netleşirken, hiçbir parti iktidarı kuracak çoğunluğa ulaşamadı. Koalisyon pazarlıklarının ufukta göründüğü Yunanistan, Parlamenter Sistem'in siyasi enkaz oluşturduğu ülkeleri tekrar gündeme taşıdı.

HABER7

Bütün dünyanın konuştuğu Türkiye seçimlerinin aksine pek kimsenin haberdar olmadığı Yunanistan’daki milletvekili genel seçimleri tamamlandı. 10 milyon seçmenin bulunduğu Yunanistan’da seçim sonuçları ya koalisyon hükümetine ya da erken seçime işaret etti.

Katılımın yüzde 60’ı bile bulmadığı seçimde Başbakan Kiriakos Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi yüzde 40.8, muhalefetteki Aleksis Çipras’ın lideri olduğu Radikal Sol Koalisyon Partisi yüzde 20.6, Nikos Andrulakis liderliğindeki sosyalist PASOK Partisi yüzde 11.5 oy oranına ulaştı.

YİNE KOALİSYON PAZARLIKLARI

Parlamenter Sistem’le yönetilen Yunanistan’da hiçbir parti tek başına iktidar için gerekli sandalye sayısına erişemezken, ufukta koalisyon pazarlıkları göründü.

Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu, koalisyon iktidarını kurabilmek için ilk görevi Miçotakis’e verecek. Miçotakis’in önünde 3 gün var.

Miçotakis koalisyon müzakerelerinde başarısız olursa, ikinci parti olan SYRIZA’nın lideri Çipras’a hükümeti kurma görevi verilecek.

Yine uzlaşı çıkmaması durumunda Cumhurbaşkanı Sakellaropulu, yeni bir seçimden kaçınmak için meclise giren siyasi parti liderlerini son kez aynı masa etrafında toplayarak bir deneme daha yapacak.

Ancak iki büyük parti ile parlamentoya girmesi beklenen diğer küçük partiler arasındaki görüş ayrılıkları koalisyon ihtimalini zorlaştırıyor. Miçotakis seçim sonrası yaptığı ilk açıklamada tekrar sandık başına gidilmesi niyetini dile getirdi.

'BİR SEÇİM BİN BELİRSİZLİK' SİSTEMİ

Türkiye’de 6+1 partili Millet İttifakı’nın hayali olan Parlamenter Sistem, Yunanistan örneğinde görüldüğü gibi yürürlükte olduğu ülkelerde seçilemeyen hükümetler, güçsüz iktidarlar oluşturuyor.

Uzun süre kurulamayan, kurulduğunda da kısa sürede yıkılan hükümetlerin rejimi olan Parlamenter Sistem, halihazırda hükümet modeli olduğu İngiltere, Hollanda, İtalya, Estonya, Bulgaristan, İsveç, Bosna Hersek, Karadağ, İsrail, Peru gibi ülkelerde yakın dönemde büyük sancılara sebebiyet verdi.

İşte dünyadan Parlamenter Sistem manzaraları:

4 YILDA 5 SEÇİM

İsrail'de kurulamayan hükümetler nedeniyle son 4 yılda 5 seçim yapıldı. Son seçimde,ülkede en uzun süre başbakanlık yapan isim Netanyahu, sağ müttefikleriyle birlikte hükümeti kurabilecek çoğunluğa ulaştı.

Ancak hukuki yönde bir kanun hazırlayan 6’lı koalisyon ülkeyi krize sürükledi, haftalardır süren sokak eylemleri çatışmaya döndü, “iç savaş” söylemleri dillendirilmeye başlandı. Başbakan Netanyahu, kanun tasarısını geri çekmek zorunda kaldı. İktidarın adeta pamuk ipliğine bağlı olduğu ülkede tansiyon hala yüksek.

KOALİSYON 1 YILDA DÜŞTÜ, BAŞKANLIK SİSTEMİ GÜNDEME GELDİ

İtalya'da Mario Draghi liderliğindeki geniş katılımlı koalisyon hükümeti 1 yılda çöktü. Parlamentonun feshedilmesiyle, ülke tarihinde dokuzuncu kez erken seçime gidildi. 45 yaşındaki aşırı sağcı Giorgia Meloni, İtalya'nın yeni başbakanı oldu.

İtalya'nın yeni başbakanı Giorgia Meloni, ülkede Başkanlık Sistemi'ne ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Meloni, başbakan olarak ilk konuşmasında istikrarlı hükümet için İtalya’nın Başkanlık Sistemi’ne geçmesi gerektiğini savundu. Meloni, “İtalya’nın istikrarı güvence altına alan ve halk egemenliğini yeniden merkeze alan, başkanlık sistemine dayalı bir anayasa reformuna ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Başkanlık sistemi karar verici bir demokrasi anlamına geliyor.” dedi.

2 YILDA 5 DEFA SANDIK

Bulgaristan'da 14 Kasım 2021'de seçimler yapıldı. Seçim sonrası kurulan 4'lü koalisyon 6 ay görevde kaldı. Halk son 2 yılda genel seçime katılmak üzere 5 kez sandık başına gitti.

200 GÜNÜ DEVİREN DEVRİLİYOR

Hollanda'da, 17 Mart 2021 tarihinde düzenlenen seçimlerden ancak 274 gün sonra hükümet kurulabildi. 2017 seçimlerinde bu sayı 225 gündü.

"KİRA" KONUSU İKTİDAR DÜŞÜRDÜ

İsveç'te hükümet 2021 yılında kira düzenlemesi nedeniyle dağıldı. İsveç’in ilk kadın başbakanı Magdalena Andersson göreve başladıktan 7 saat sonra istifa ettiğini açıkladı. Son kurulan Kristersson koalisyon hükümeti ise seçimden 36 gün sonra kurulabildi.

8 AY BOYUNCA KOAİSYON PAZARLIĞI

İspanya'da tam 249 gün sonra, Ocak 2020'de kurulabilen Sol Koalisyon 6 partinin daha desteğine ihtiyaç duydu. Muhalefet milletvekillerinin oylarıyla iktidara gelen koalisyon, Katalonya ile bağımsızlık talebi için masaya oturmayı kabul etti.

14 AYLIK KAOS

Bosna Hersek’te, 2018 seçimlerinde hükümeti kurmak tam 14 ay sürdü. Yüksek Temsilci Christian Schmidt, seçim akşamı sandıkların kapanmasının ardından yazılı açıklama yayımlayarak, ülkede temmuzdan bu yana tartışmalara ve hatta siyasi krize neden olan seçim kanununu işlevsellik paketi adı altında “dayattığını” açıkladı.

NEREDE PARLAMENTER SİSTEM ORADA KARMAŞA

Karadağ'da, Dritan Abazovic başbakanlığındaki hükümetin 20 Ağustos'ta güvenoyu alamaması üzerine başlayan yeni hükümet kurma süreci siyasi krize dönüştü. Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği Porfiriye ile ülkedeki Sırp Kilisesi'ne "resmi statü" kazandırmak adına imzaladığı "temel anlaşma" ile tartışmalara neden olan Abazovic liderliğindeki hükümet, 2 ay önce Karadağ Meclisi'nde yapılan oylama sonucu düştü.

Karadağ'daki Sırp yanlısı partiler Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic'e yeni hükümeti kurmak için Miodrag Lekic'in ismini iletirken Djukanovic, gerekli şartları yerine getirmediği için hükümeti kurma görevini Lekic'e vermeyi reddetti. Djukanovic, mevcut meclisin feshedilerek seçime gidilmesini talep ederken Karadağ Meclisi ise cumhurbaşkanının bu talebine karşı çıkıyor. Karadağ Meclisi, Djukanovic'in mevcut meclisin feshedilmesi talebini oy birliğiyle reddederken hükümeti kurma görevinin "birine" verilmesi için resmi sürenin de bittiği belirtildi.

TAM 7 AY

Sırbistan halkı 3 Nisan’da genel seçimler için sandığa gitti. Seçimden ancak 7 ay sonra hükümet kurulabildi.

YAKLAŞIK 2 SENE HÜKÜMETSİZ YÖNETİM

Belçika'da Alexander De Croo’nun 2020 yılında başbakan seçilmesine kadar devlet tam 605 gün hükümet kurulmadan yönetildi.

45 GÜNDE BİTTİ

Son 7 yılda 4 kez sandığa gidilen İngiltere’de Boris Johnson’dan sonra göreve gelen Liz Truss iktidarı 45 günde yıkıldı.

1 YILDA 4 İSTİFA

Peru Başbakanı Anibal Torres istifa ederek, ülkede son bir yıl içinde istifa eden 4’üncü başbakan oldu. Torres, 28 Temmuz 2021 tarihinde iktidara gelen Castillo'nun neredeyse 1 yıl 1 hafta süren görev süresi içerisinde görevini bırakan 4'üncü başbakan olarak tarihe geçti.

Yorumlar 0 Yorum Var