Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Irak'tan Türkiye'ye uzanan kara ve demiryolu ulaştırma koridoru olan Kalkınma Yolu'nun tarih, kültür ve ortak çıkarların buluşmasında umut verici bir fırsat olduğunu belirtti.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Irak'a komşu ülkeler ile Körfez ülkelerinden temsilcilerin katılımıyla "Kalkınma Yolu" konferansı düzenlendi.

Başbakan Sudani, Irak'tan Türkiye'ye uzanan kara ve demiryolu ulaştırma koridoru ile koridor kapsamında inşa edilecek limanlar ve kentleri barındıran "Kalkınma Yolu" projesinin ele alındığı konferansta konuştu.

Sudani, konuşmasında Kalkınma Yolu'nun, istihdam sağlaması, finansal kaldıraçlar, gayri safi yurtiçi hasıla ile gayri safi milli hasılanın değerinin artmasıyla güçlü bir ekonomi tesis edilmesi yolunda realiteyi değiştirmek için üzerinde çalışılmış iddialı bir proje olduğunu söyledi.

- "BU PROJE, PETROL DIŞI SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİNİN TEMELİ"

Ekonomik çeşitlilik gerekliliği ve iklim değişikliğiyle mücadeleden bahsedildiği şu dönemde Kalkınma Yolu'nun bunlarla alakalı olumsuz etkileri silebileceğine işaret eden Sudani, "Bu proje, petrol dışı sürdürülebilir ekonominin temeli, Irak'ın komşularına ve bölgeye hizmet eden bağlantının düğüm noktası." dedi.

Proje kapsamındaki Büyük Fav Limanı'nın tamamlanması için büyük yol kat edildiğini kaydeden Sudani, limanın, ekonomik hareketliliğinin kapısı olacağını, çevresinde kurulacak bölgenin ve dünyanın en akıllı sanayi kentini de barındıran modern şehirlerle bütünleşeceğini aktardı.

Kalkınma Yolu'nun ekonominin can damarı olduğunu, ayrıca tarih, kültür ve ortak çıkarların buluşmasında umut verici bir fırsat olduğunu vurgulayan Sudani, proje kapsamında inşa edilen otoyollar ile demir yollarının, ürün sevkiyatını kolaylaştıracağını ve bunların gerçekleşmesi için sağlanacak istihdamın bölge haklarını kalkındırma yolunda olumlu bir adım olacağını belirtti.

- "TÜRKİYE BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ BİR ÜLKE"

Öte yandan AA muhabirine açıklamalarda bulunan Irak Hükümet Sözcüsü Basim Avvadi, Türkiye ile Ortadoğu'nun gelişmesi için önemli adımlar atmak istediklerini söyledi.

Özellikle Avrupa'yı Körfez ülkelerine bağlamak amacıyla Türkiye'nin önemli konumda olduğunu aktaran Avvadi, iki ülkenin bu hususta ciddi adımlar atmayı planladığını dile getirdi.

"Türkiye bölge için önemli bir ülke. İki ülke arasında geçen yıl ticaret hacmi 20 milyar doları aştı." ifadesini kullanan Avvadi, Avrupa pazarını körfez ve dünyaya açmanın en iyi yolunun Türkiye ve Irak güzergahı olduğuna dikkat çekti.

Avrupa'dan Türkiye'ye gelen ürünlerin Irak'tan Körfez ülkelerine sadece 10 saatte ulaşacağını bildiren Avvadi, bunun gerçekleşmesinin iki ülkenin siyasi ve ekonomi ilişkilerine olumlu yansıyacağını kaydetti.

TÜRKİYE'DEN BASRA KÖRFEZİ'NE: KALKINMA YOLU PROJESİ

Kalkınma Yolu Projesi, 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ile Türkiye'yi Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'na bağlayacak. Yeni İpek Yolu olarak tanımlanan proje, Avrupa'dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyecek ve ortak fayda üretecek.

MALİYETİ 20 MİLYAR DOLAR

Basra'dan başlayan bu güzergâh, Irak'ın önemli şehirlerinden geçtikten sonra Irak, Türkiye ve Suriye’nin temas noktasından Türkiye'ye girecek ve Mersin Limanı’ndan Avrupa'ya devam edecek. Maliyeti yaklaşık 20 milyar dolar olan projenin plana göre 2029'a kadar tamamlanması bekleniyor. Irak böyle bir tutarı sağlama konusunda yetersiz ve dolayısıyla projenin gidişatı kesinlikle yabancı yatırıma bağlı.

Yorumlar 0 Yorum Var