Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, Türkiye'nin ılık bir kış geçirdiğini belirterek, "İstanbul'da baraj doluluk oranı yüzde 81'den 49'a indi. Ankara'da aynı kaldı. İstanbul daha sıkıntılı bir yaz dönemi geçirecek" dedi.

Kış mevsiminin sona ermesiyle birlikte yazın kavurucu sıcaklıkları etkisini göstermeye başladı. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, Türkiye'nin ılık bir kış geçirdiğini belirterek yağışlar ve barajlara etkisiyle ilgili değerlendirmeler yaptı.

Kış mevsiminin, sadece şubat ayı döneminde mevsim normallerinin üzerine çıktığını, genel olarak mevsim normallerinde seyrettiğini belirten Çukurçayır; Doğu Karadeniz, İç Anadolu'nun kuzeyi ve Şanlıurfa ve Isparta'nın, en fazla yağışı ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde aldığını aktardı.

Çukurçayır, baraj doluluk oranlarıyla ilgili olarak, "Ankara'da baraj doluluk oranı geçen sene ile aynı düzeyde. Hatta bu sene barajlardaki doluluk oranı biraz daha iyi seviyede. Ankara'da bir ara şehre daha fazla su veriliyordu, depremzedelerden dolayı artan nüfustan dolayı. Eğer böyle giderse bu yılın sonuna en az sıkıntıyla ulaşırız" dedi.

İSTANBUL'DA YARI YARIYA AZALDI

İstanbul'da baraj doluluk oranının, geçen sene mayıs ayında yüzde 81 olduğunu aktaran Çukurçayı, "Bugüne baktığınız zaman İstanbul barajlarındaki doluluk oranı yüzde 49. Nerdeyse yarı yarıya azalma olmuş. Bu sadece barajlardaki suların rakamsal değeri. Bunun tarım açısından da etkileri var. İstanbul da göç alan şehir ve bu nedenle de şehre daha fazla su verilmek durumunda kalınıyor. Yani barajlarımız aynı kalıyor ancak barajlardaki su seviyesi düşüyor. Bu da demektir ki İstanbul daha sıkıntılı bir yaz dönemi geçirecek" ifadelerini kullandı.

Yağışların bir miktar daha devam etmesinin beklendiğini söyleyen Çukurçayır, "Ama bu yağışlar, barajları asla yüzde 81 seviyelerine getirmez" dedi.

SU KRİZİ BAŞ GÖSTEREBİLİR: SON 9 YILIN DİBİ

Kurak geçen kışın ardından İstanbul'a su sağlayan barajlar çok ciddi alarm veriyor. Barajlardaki son ölçümlere göre son 9 yılın en düşük doluluk seviyesi gözlemlendi. Uzmanlar, kuraklığın devam etmesi, tüketimin bu şekilde devam etmesi durumunda su krizinin baş göstereceğini söylüyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ YAŞANIYOR

Çukurçayır, dünyanın bir iklim değişikliği yaşadığını belirterek, "Meteorolojik olayların artık aynı dönemlerde yaşanması beklenemez. Bunun sebebi ise iklim değişikliği. Çünkü dünyanın en sıcak 20 yılı son 20 yılda, en sıcak 5 yılı da son 5 yılda yaşandı. Dolayısıyla bu sıcaklık rekorları her yıl daha da egale ediliyor" şeklinde konuştu.

Yorumlar 0 Yorum Var