Tunceli'de nesli tehlike altında olan, yüksek yerlerde yaşadığı için nadir görülen dağ keçisi türü 'şamua'ların, son yapılan envanter çalışmalarında sayılarının iki kat artarak 200'lü rakamlara yaklaştığı belirtildi. Tunceli Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından, yaban hayatının varlığı, türlerin yayılış alanları, popülasyon dinamikleri, yoğunlukları, hayvanların beslenme alanları, nasıl beslendiklerini tespit etmek ve kaçak avcılıkla mücadele edilmesi için kentin farklı noktalarına fotokapanlar yerleştirildi. Ekiplerin Pülümür Vadisi'nde 2 bin rakımlı alanlara yerleştirdiği fotokapanlardan birinde Dünya Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) yayınladığı Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'nde olan ve yüksek rakımlı bölgelerde yaşadıkları için dünyada nadir görülen dağ keçisi türü 'şamua'lar görüntülendi. Görüntülerde yaklaşık 15 'şamua'nın tek sıra halinde fotokapanın yanından koşarak zirveye doğru tırmandığı yer aldı. Vadide 100 kadar olan şamuraların sayısının son yapılan envanter çalışmasında 200'lü rakamlara yaklaştığı belirtildi. Doğa koruma yetkilileri, sayıların artışını vatandaşların duyarlılığı ile ekiplerin etkin koruma ve kaçak avcılıkla mücadelesine bağladı. Şamuaları avlamanın cezasının 200 bin lira olduğu bildirildi. 

 

Yorumlar 5 Yorum Var
  • net 04.06.2023 02:05
    kameradan da olsa izlendiklerini hissedip kameraya bakıyorlar içgüdüleri çok güçlü.
  • hakan 03.06.2023 10:15
    ne lezzetlidir bunlar var ya off ..
  • Vatandaş333 02.06.2023 14:47
    Yunus rumuzlu şahıs boş yapma. Varsa belgen onunla konuş. Herkes biryerlerinden bir şeyler uyduruyor
  • yunus 02.06.2023 09:11
    Sadece boynuzu için 30 bin dolar veriyor yabancı ülkedeki avcılar. O bölgede ki milli parklar sorumluları yasal olarak izin veriyor her av turizminden tonla para kaldırıyorlar.
  • Hakan 01.06.2023 14:41
    Bunları dahaber yapmayiverin ne çıkar şimdi bu habere denk gelen bir sürü kendine avcı diyen insan musvetdesi ne paye verdiniz yer gösterdiniz.Bu güzellikler gizli kalmalı herkes herşeyi bilmesin