Haber7 - ÖZEL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 190 yıllık Osmanlı mirası Feshane-i Amire binasının dokusuna adeta hançer sapladı.

HANİ TASAVVUF MÜZESİ OLACAKTI?

İBB’nin AK Parti döneminde 30 Temmuz 2018’de “Eyüp Feshane Tasavvuf ve Osmanlı Kıyafetleri Müzesi İnşaatı” olarak ihale edilen alan, 2019 yılında İBB’nin CHP yönetimine geçmesinin ardından muallakta kaldı. CHP’li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 24 Ekim 2019 ve 1 Nisan 2021’deki açıklamalarında restorasyonu “Tasavvuf Müzesi” olarak sürdürdüklerini açıklamıştı.

İmamoğlu’nun 24 Ekim 2019 tarihli paylaşımında, “Feshane’de devam eden restorasyon çalışmalarını inceledik… Bu tarihi yapı Tasavvuf Müzesi ve bölgenin ruhuna uygun etkinliklerin yapılacağı bir kültür merkezi olacak.” demişti.

GİTTİ TASAVVUF GELDİ ‘ART’ ‘SANAT’

Ancak restorasyonun bitme aşamasında tasavvuf lafzı birden yok edildi.

İmamoğlu, 23 Mayıs 2023’te Feshane’ye “Art-İst” adı verildiğini ve “sanat merkezi” olarak faaliyet yürüteceğini duyurdu.

Daha önceki sözünü yutan İmamoğlu’nun paylaşımında, “İstanbullulara güzel bir haberim var. Art-İst Feshane Sanat Merkezi çok yakında açılıyor. Eyüpsultan’daki tarihi feshane fabrikasını özenle restore ettik. İçinde müze, sergi alanı, kütüphane, etkinlik alanları, kafe, restoran ve açık hava konser alanı yer alacak.” ifadeleri kullanıldı.

HER YER HEYKEL

Kısa süre sonra ise Tasavvuf Müzesi diye başlanıp “Art-İst” yapılan mekanın içerisinin ucube heykellerle doldurulduğu ortaya çıktı.

Ekrem İmamoğlu, Art-İstanbul Feshane Sanat Merkezi’nin açılışını bugün (23 Haziran) yaptı.

İBB, 24 Haziran’da ise Feshane’nin açılış etkinliği kapsamında Duman ve Sena Şener’in konser vereceğini duyurdu.

Eyüp Sultan Hazretleri’nin kabrinin bulunduğu bölgede yer alan Feshane’de konserle açılış etkinliği gerçekleştirilmesi, bölgenin manevi dokusuna yönelik suikast olarak değerlendirildi.

‘REZİL’LİK

Feshane’de konser vereceği duyurulan Duman grubunun ‘Rezil’ adlı şarkısında İslami değerlerle alay edilmişti. Rezil şarkının sözlerinde, Kur’an-ı Kerim’de yer alan İhlas Suresi’ndeki ‘Lem yelid velem yûled’ ayeti dejenere edilerek, ‘lemyelit ve löp yutar’ şeklinde seslendirilmişti.

İşte o Duman grubu, İmamoğlu tarafından Eyüp Sultan’da konsere çıkarılacak. Duman’ın İBB kasasından ne kadar ücret alacağı ise kamuoyuna açıklanmadı.

______________

HEM MANEVİ HEM KÜLTÜREL MİRASA DARBE

Eyüp Sultan’ın manevi iklimine darbe vuran İBB, 16 asırlık Şerefiye Sarnıcı’nın da kültürel mirasını zedelemişti. İBB’nin AK Parti döneminde restore edilip 2018 yılında açılan Fatih ilçesindeki tarihi Şerefiye Sarnıcı ticari metaya dönüştürülmüştü. İmamoğlu yönetiminin, daha önce hat sergisi gerçekleştirilen sarnıçta gece kulübü görüntüsüyle otomobil lansmanı düzenlediği ortaya çıkmıştı.

Skandalı HABER7, “İstanbul'un kültürel dokusu böyle yok ediliyor: İBB'den 16 asırlık sarnıçta araba lansmanı” başlıklı haberiyle gündeme taşımıştı.

 

Yorumlar 8 Yorum Var
  • Ali 24.06.2023 01:01
    Bu konuda hakkını teslim edelim cumhuriyet heykel partisine heykelden anlıyorlar
  • Vatansever 23.06.2023 21:42
    Neresi tasavvuf bunların laa. Son seçi mde bu adam gönderilmeli Bunlar tahrifatçı. Milli sorun bunlar
  • Misafir 23.06.2023 20:03
    Ekremin inancına göre Tasavvuf Müzesi sayılır.Adam müslüman değil ki..!
  • Misafir 23.06.2023 19:54
    Bu ekreme ben müslüman dersem dilim kurusun Amin
  • SEDAT 23.06.2023 18:25
    Temel in heykelide varmı varsa sorun yok
Daha fazla yorum görüntüle