Ordusunu güçlendirmeyi amaçlayan Polonya, Türk savunma sanayisine fırsatlar sunuyor... Türkiye'nin Polonya savunma sanayisi pazarında aktif rol alabileceği ifade edildi.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasıyla hızla silahlanıp ordusunu modernize eden Polonya'nın savunma sanayisi pazarında, Türkiye'nin aktif rol alabileceği ifade edildi.

Polonya'daki Varşova Enstitüsünden uluslararası ilişkiler ve güvenlik uzmanı Michael Werbowski, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Polonya'yı Türk savunma sanayisi için cazip bir pazar olarak görmesi gerektiğini söyledi.

Werbowski, Polonya'nın bu yıl gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 4'ünü savunma bütçesi olarak kullanacağını belirterek eski Sovyet döneminden kalma askeri teçhizatının çoğunu Ukrayna'ya gönderen ülkenin, İngiltere ve Güney Kore gibi ülkelerle anlaşmalar imzaladığını dile getirdi.

Polonya'nın NATO'daki en modern silahlı kuvvetlerden birine sahip olduğuna işaret eden Werbowsk, "Varşova, bu tedarik sürecinde 'Polonizasyon' olarak bilinen ulusal yeniden silahlanma ve askeri yenileme politikasının bir parçası olarak bu silahların üretiminin Polonya'da yapılmasına izin veren imtiyazlar elde etti." ifadesini kullandı.

Werbowski, Polonya ordusundaki asker sayısının 2035'e kadar 300 bine çıkartılması hedefine ilişkin şunları kaydetti:

"Bu sayı, herhangi bir NATO üyesi ülkenin, özellikle de Türkiye'nin standartlarına göre bile oldukça yüksek. Bu rakamlar, Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak'ın, ülkeyi 'Avrupa'da gerçek bir kara süper gücü' haline getirme yönündeki iddialı hedeflerine uyuyor. Askeri ittifakın kendisine sorması gereken soru şu; Polonya'nın NATO'nun doğu kanadında Rusya'ya karşı potansiyel bir siper olarak hareket etmesi ve kendisini bir saldırı gücü olarak konumlandırması mı yoksa Ukrayna'nın batısında Rusya'ya karşı caydırıcı bir güç olarak mı hareket etmesi gerekiyor?"

Yorumlar 0 Yorum Var